Verdeeldheid in Malaga over bouw omstreden wolkenkrabber

door admin
Verdeeldheid in Malaga over bouw omstreden wolkenkrabber

De wolkenkrabber zal met 27 verdiepingen en een hoogte van 166,62 meter het aanzicht van de historische stad aanzienlijk veranderen. Het project is nog niet goedgekeurd door de Puertos del Estado en de Ministerraad en voor de tegenstanders is nu het moment om in actie te komen. Zij hebben een belangrijke troef in handen om de komst van het hotel aan te vechten; een referendum onder geregistreerde inwoners van de stad.

Adelante Malaga, de linkse gemeenteraadsfractie in Malaga wil dat dit referendum donderdag in de plenaire vergadering wordt goedgekeurd. Het zou het eerste referendum zijn in de recente geschiedenis van de stad. 

Partijen verdeeld

Volgens de woordvoerder van Adelante Málaga, Eduardo Zorrilla, komt het niet vaak voor dat de meningen zo verdeeld zijn’. Links is voorstander, centrumrechts is tegen. Een gezamenlijk voorstel voor een referendum zou krachtiger zijn. Maar Ciudadanos heeft nog niet besloten of het dit referendum zal steunen en de lokale afdeling van de conservatieve PSOE weet nog niet of zij deze motie zal steunen en zal de beslissing pas op het laatste moment nemen. 

In strijd met acties tegen klimaatverandering

Bronnen bij Podemos, die door de Spaanse krant El Confidencial zijn geraadpleegd, bevestigen dat het een project ‘het artistieke erfgoed van de stad Malaga aantast en ingaat tegen de afspraken om de klimaatverandering aan te pakken. Daarin wordt juist aanbevolen om niet langer niet zulke enorme bouwwerken op dit soort plaatsen neer te zetten. Bovendien is het niet gerechtvaardigd om in de kustwet een uitzondering te maken voor zo’n speculatief project en levert de gekozen plek bouwtechnische problemen met de fundering op.’ De bronnen concluderen ook dat het bij de bouw om pure speculatie gaat, en dat past niet meer bij deze tijd. 

Steun van hogerhand

Zorilla denkt dat steun van hoger niveau nodig is om het project stil te leggen. Een belangrijke actie was de inzameling van handtekeningen voor het manifest ‘Verdedig onze horizon’, door meer dan 300 belangrijke persoonlijkheden uit de Spaanse cultuursector. Werelderfgoedorganisatie Unesco is ook tegen de bouw en laat via Icomos, het Spaanse comité van de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen, weten dat ‘het effect van de wolkenkrabber onomkeerbaar is en een aantasting zou betekenen van het imago van de stad.’ 

Nieuw voorstel

Enkele weken geleden is een nieuw voorstel van het Havenplan gepresenteerd, aangepast aan de eisen die nodig zijn voor de voorlopige goedkeuring door de stedenbouwkundige dienst van de gemeente Malaga. Dit betekent volgens ontwerper José Seguí dat de toren acht verdiepingen minder hoog wordt, dat het congrescentrum en het uitzichtpunt op de bovenste verdieping worden uitgebreid en er 50% meer groenvoorziening rondom het gebouw wordt gerealiseerd. Met deze aanpassingen past de toren beter in het stadsbeeld.

Seguí is geen voorstander van het referendum. Hij stelt dat ‘een referendum over wat al wettelijk is vastgelegd niet de rechtsgeldigheid van de administratieve procedure kan vervangen’ en noemt ook dat het proces in 2015 al is begonnen met een openbare aanbesteding voor de technische realisatie.

Wat is er nodig voordat de bouw kan starten?

Na definitieve goedkeuring door de stedenbouwkundige dienst moet ook de Raad van Ministers toestemmen. Daarna kunnen projectontwikkelaars, na het verkrijgen van de bouwvergunning en het bijbehorende omgevingsonderzoek, groen licht krijgen. De bouwwerkzaamheden zouden, na afronding van het administratieve proces is afgerond, in 2022 kunnen beginnen. 

Haken en ogen

De problemen met de funderingen van de Digue de Levante, de plaats waar de wolkenkrabber wordt gebouwd, de gevolgen daarvan voor de mobiliteit en de duurzaamheid van een “smart-city”, zoals Malaga zich presenteert, komen de levensvatbaarheid van dit omstreden project niet ten goede.

Dit vind je misschien ook leuk