Typisch Spanje, rondgang door een eigenzinnig land

door admin
Typisch Spanje, rondgang door een eigenzinnig land

Elk verhaal wordt verteld vanuit een verrassende invalshoek. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod: architectuur, beeldende kunst, literatuur, muziek, tradities, natuur, steden, sport, film… Die cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje en leggen de ziel van het land bloot. 

Voor wie denkt al veel over Spanje te weten, is het boek een verrassing. Zo schrijft Kleinjan over de mislukte restauratie van de Ecce Homo in het stadje Borja in de provincie Zaragoza door een 81-jarige vrouw die zoveel publiciteit kreeg, zowel nationaal als internationaal, dat kunstcritici het werk nu al het grootste van Spanje uit de 21ste eeuw noemen. 

Ook komt het socialistisch-communistische dorp Marinaleda aan bod, waar iedereen, ook de burgemeester, evenveel verdient en goedkoop kan wonen. Iedereen heeft ook werk en het geld dat normaal naar een politiecorps zou gaan, wordt nu gestoken in gesubsidieerde kinderopvang en culturele- en sportvoorzieningen. 

Kleinjans schrijft niet alleen over zichtbare fenomenen zoals de ontwerpen van de Valenciaanse architect, ingenieur en kunstenaar Santiago Calatrava, ook culturele fenomenen in het land komen aan de orde. Zo komt de lezer meer te weten over ’tertulias’, van oorsprong informele discussies in literaire café’s die langzaam veranderden in vaste café’s waar de culturele elite bijeen kwam, zoals het beroemde café Madrid, het mekka van de Spaanse letteren. 

Interessant is ook het verhaal over de bijzonderste feesten van Spanje, zoals het tomaten gooien tijdens La Tomatina in de Valenciaanse plaats Buñol, de processie van de open doodskisten in As Neves in Galicië of El Colacho, de duivel die over baby’s springt.

De verhalen zijn prettig leesbaar en toegankelijk. Ze gaan over verschillende gebieden en bestrijken verschillende periodes. De los van elkaar staande onderwerpen bieden de perfecte gelegenheid om af en toe tussendoor een verhaal te lezen voor wie geen tijd heeft om een heel boek te verwerken. 

De auteur

Frieda Kleinjan woonde in haar jeugd enkele jaren op Mallorca. Hier ontstond haar liefde voor de Spaanse taal en cultuur. Ze heeft meerdere literaire boekvertalingen en studieboeken Spaans op haar naam staan. 

Typisch Spanje, rondgang door een eigenzinnig land is via deze link te bestellen. Een softcover kost 17,50 euro en een ebook 8,50 euro. 

Dit vind je misschien ook leuk