Barcelona introduceert rookvrije stranden

door admin
Barcelona introduceert rookvrije stranden

Daarom wil de gemeente Barcelona tabak verbieden op de stranden in de stad. Deze zomer wordt gestart met een test op 4 van de 10 stranden: Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària en Nova Mar Bella.

De maatregel heeft tot doel ‘de gezonodheid van de burgers te beschermen met speciale nadruk op de meest kwetsbare bevolking. Daarnaast moet de openbare ruimte behouden blijven als een gezonde plek van samenleven, zo legde wethouder Gezondheid Gemma Tarafa uit tijdens een persconferentie. Het streven is om de maatregel om 29 mei, aan het begin van het badseizoen in te laten gaan.

Sancties of niet?

Binnen het huidige wettelijke kader kunnen geen sancties worden opgelegd aan strandgangers die toch besluiten een sigaretje op te steken. Daarom wordt nog met andere overheidsadministraties overlegd wat de mogelijkheden zijn in dit opzicht.  

Een optie is dat als de lokale politie iemand sommeert zijn sigaret te doven en deze persoon dat weigert te doen, hij of zij kan worden gestraft voor ‘minachting van autoriteit’. De nieuwe regelgeving gaat gepaard met een voorlichtingscampagne en een team van informanten die de maatregel op de stranden zal toelichten. Het team heeft vooral een educatieve functie.

Een rookvrije stad 

De gemeente overweegt de maatregel ook uit te breiden naar andere delen van de stad. Dit op basis van het gegeven dat roken en van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken in Spanje is. 

In Barcelona sterven jaarlijks 2.200 mensen als gevolg van hun tabaksconsumptie. Dit is 13,8 procent van het totaal aantal sterfgevallen. 

Dit vind je misschien ook leuk