Duitsland categoriseert Spanje niet langer als risicovolle bestemming

door admin
Duitsland categoriseert Spanje niet langer als risicovolle bestemming

Nog steeds ontmoedigt Duitsland elk type reis vanwege de coronapandemie, maar heel Spanje – inclusief de Balearische en Canarische eilanden – krijgen nu het stempel ‘risico’ in plaats van ‘hoog risico’. 

Afgelopen vrijdag 19 februari heeft het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de instelling die verantwoordelijk is voor ziektebestrijding en -preventie, de informatie over de incidentie van de pandemie bijgewerkt. Deze wijziging betekent dat reizigers die vanuit Spanje in Duitsland aankomen, aan iets minder strenge eisen moeten voldoen. 

Kleine hoop op Pasen

Aangezien Duitsland een belangrijke markt is voor de Spaanse toeristische sector, wordt met deze wijziging de kans iets groter dat met Pasen iets van een toeristenseizoen van start kan gaan.

Ten ministe tot 7 maart raadt Duitsland echter wel reizen van welke aard dan ook af, vooral naar internationale gebieden die als riskant worden beschouwd, maar dit impliceert geen verbod. De federale regering van Duitsland maakt onderscheid tussen ‘waarschuwen’ en ‘adviseren tegen’, waarbij de laatste het minst ernstige is. De Duitse regering waarschuwt voor reizen naar de overgrote meerderheid van landen buiten de EU en Schengen, op enkele uitzonderingen na.

Hoe werkt de Duitse classificatie?

De RKI heeft vier classificatieniveaus gebaseerd op de incidentie van Covid-19 in andere landen: mutatiegebied, hoog risico, risico of veilig. Afhankelijk van deze niveaus varieert het niveau van reisbeperkingen. 

De toegepaste niveaus en beperkingen: 

Mutatiegebieden: Om te reizen is een PCR-test die 48 uur van tevoren wordt uitgevoerd vereist en er wordt een verplichte quarantaine van 10 dagen opgelegd die door een test te laten afnemen na vijf dagen met de helft kan worden verkort.

Hoogrisicogebieden: waarin de geaccumuleerde incidentie de afgelopen zeven dagen meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners bedraagt. In dit geval moet ook een PCR-test worden afgenomen maximaal 48 uur van tevoren en geldt eveneens een verplichte quarantaine.

Risicogebieden: meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen. Een PCR-test die tot 48 uur na binnenkomst in het land wordt uitgevoerd, is vereist en er wordt een verplichte quarantaine van 10 dagen opgelegd, die met de helft kan worden verminderd. 

Gebieden die de afgelopen 10 dagen nog risicogebieden waren maar dat nu niet meer zijn: Geen reisbeperkingen.

Spanje blijft favoriete bestemming onder Duitsers

Eind januari legde de Duitse minister van Toerisme, Arturo Ortiz, nog uit dat 51% van de Duitsers van plan is dit jaar een reis te maken. Dat was op het moment dat Duitsland op zijn ergste epidemiologische moment verkeerde. Desondanks bleef de intentie om te reizen intact en is Spanje , dus ondanks het feit dat het land op zijn ergste epidemiologische moment verkeert, blijft de intentie om te reizen intact en is Spanje de favoriete bestemming. 

Wat veranderd is, is dat Duitsers langer wachten met boeken. Waar dat voorheen in het eerste kwartaal al gebeurde, wachten reizigers nu langer. Ortiz wijst erop dat de facturering van de reisbureaus met 85% is gedaald, maar dat dit niet betekent dat ze niet gaan kopen, alleen dat ze hun aankoop hebben uitgesteld. ‘Wat ons matig optimistisch maakt’, zo voegde Ortiz eraan toe. 

Duitsers blijven de voorkeur geven aan pakketreizen voor zonbestemmingen aan het strand. Wel moet het aanbod aangepast zijn aan de maatschappelijke veranderingen. Ze letten met name op duurzaamheid. Om deze reden hebben Duitse touroperators voor 2021 meer onafhankelijke accommodatieformules opgenomen in hun catalogi. 

Dit vind je misschien ook leuk