Saharazand en DANA’s in Spanje markeren einde van februari

door admin
Saharazand en DANA’s in Spanje markeren einde van februari

De laatste dagen van februari geniet bijna heel Spanje van warme temperaturen. Dit geldt zelfs voor de noordelijkste regio’s van Spanje met uitzonderlijke en bijna zomerse temperaturen in de Spaanse regio’s Baskenland, Galicië en Cantabrië.

Warme lucht botst met koufront in Noord- en Zuid-Spanje

Aemet, de Spaanse weerdienst, voorspelt dat de warme lucht vanaf woensdag is gaan botsen met diverse koufronten waardoor DANA’s ontstaan in Galicië en Asturië (donderdag), de Golf van Cádiz, de Canarische eilanden en het oosten van Andalusië (vrijdag tot en met zondag). De regen zal in deze gebieden waarschijnlijk het hele weekend aanhouden.

Het Aemet geeft van donderdag tot en met zondag zelfs code geel af in het zuiden van Spanje (Granada en Almería) en een groot deel van de Canarische eilanden. Niet alleen zullen deze gebieden last hebben van fikse regenbuien, ook zal er sprake zijn van een krachtige wind in het noorden van Spanje en op de Canarische eilanden waardoor de zee in deze gebieden behoorlijk onrustig zal zijn.

Saharazand teistert Spanje vanaf woensdag

Het Aemet voorspelt vanaf woensdag de terugkeer van Saharazand in de lucht dat Spanje van oost naar west zal overspoelen. Hoge concentraties van deze woestijnstof uit de Sahara hebben invloed op de kwaliteit van de lucht en kan slecht zijn voor de gezondheid. Deskundigen raden dan ook af om intensief bewegen of sporten in de buitenlucht te vermijden. Voornamelijk de Spaanse enclave Melilla zal hiervan behoorlijke hinder van kunnen ondervinden.

Dit vind je misschien ook leuk