Día de Andalucía op 28 februari dit jaar goed voor lang weekend

door admin
Día de Andalucía op 28 februari dit jaar goed voor lang weekend

De bevolking van Andalusië stemde toen voor het statuut waarmee de regio een autonome gemeenschap van Spanje werd. Dit betekent dat het een eigen regionale regering heeft.

Vieringen

Hoewel dit geen officiële feestdag is, zullen veel bedrijven sluiten. En zoals bij de meeste vakanties in Spanje, als de dag op een doordeweekse dag valt, kunnen de feesten zich uitstrekken over het weekend. Evenzo, als het in een weekend valt, kan een extra dag worden genomen. Dit jaar valt de dag op zondag, dus zijn maandag 1 maart de scholen en veel winkels gesloten. 

In veel gebieden in Andalusië worden in steden en dorpen festiviteiten georganiseerd. Terrassen worden versierd met de groen-witte vlaggetjes en met de vlag van Andalusië. Normaal gesproken kunnen gezinnen Día de Andalucía vieren door naar privéfeesten te gaan met muziek, traditionele dans, eten en drinken. Ook vieren sommige steden de dag met georganiseerde evenementen of maaltijden met traditionele gerechten en entertainment.

Voor kinderen op de basisschool of crèche is Día de Andalucía een speciale gebeurtenis waarbij ze zich verkleden in groen en wit of in feestelijke klederdracht. Ze ontbijten met brood met olijfolie en zout of suiker en leren over de geschiedenis van Andalusië. Vaak spelen ze toneelstukken, kleuren de insignes van Andalusië en zingen de Himno de Andalucia, het Andalusische volkslied.

Blas Infante

De grondlegger van het Andalusische nationalisme was Blas Infante. Ook bekend als “de vader van Andalusië”, schreef hij de teksten voor het regionale volkslied en creëerde hij de Andalusische vlag. Door heel Andalusië zie je de monumenten van de in Malaga geboren Blas Infante.

Hoewel de vieringen dit corona-jaar enigszins anders zullen zijn, zul je hoogstwaarschijnlijk de groen-witte Andalusische vlag op grote schaal zien hangen in winkels, bedrijven en aan vele balkons. Wat er ook gebeurt, het is een belangrijke dag voor de Andalusiërs.

De strijd om autonomie van Andalusië als regio begon al ruim 100 jaar geleden. In 1977 gingen meer dan 2 miljoen Andalusiërs de straat op om autonomie te vragen. Het werd pas officieel toegekend tijdens het referendum van 1980. 28 februari is inderdaad een dag om te vieren!

Autonome gemeenschap

Met ongeveer 8,5 miljoen inwoners is Andalusië de dichtstbevolkte autonome gemeenschap. Spanje heeft momenteel 17 autonome regio’s en twee autonome steden – Ceuta en Melilla. Sevilla is de hoofdstad van de regio Andalusië. En binnen de regio zijn er acht provincies (Almeria, Cadiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla).

Traditioneel ontbijt

Als je Andalusië bezoekt, vooral tijdens dit feest, Día de Andalucía, moet je de traditionele ‘desayuno de Andaluz’ (Andalusisch ontbijt) eens proberen. Zelfgebakken warm geroosterd brood besprenkeld met het vloeibare goud van lokale olijfolie en gegarneerd met vers geprakte tomaat.

Dit vind je misschien ook leuk