Drie Spaanse fotografen genomineerd voor de World Press Photo of the Year

door admin
Drie Spaanse fotografen genomineerd voor de World Press Photo of the Year

Er zijn 45 genomineerden en hieronder drie Spanjaarden. Luis Tato is een van hen en hij heeft de ambitie om de World Press Photo of the Year 2021 te winnen. De foto waarmee hij dat doel nastreeft maakte hij op 24 april 2020 in Samburu (Kenia). Daar wilde het hoofd van de Archers Post-nederzetting een wolk sprinkhanen wegjagen die zijn gewassen dreigde te vernielen. De foto ‘Fighting Locust Invasion in East Africa’ werd gepubliceerd in The Washington Post en vertelt hoe de sprinkhanen grote delen van het land verwoestten en het levensonderhoud van veel Kenianen verstoorden.

Tato neemt het op in de categorie Natuur tegen Evelyn Hockstein en haar foto Lincoln Emancipation Memorial Debate; Valery Melnikov, met het werk Leaving Home in Nagorno-Karabach; Mads Nissen met The First Embrace; Oleg Ponomarev en zijn The Transition: Ignat; en tegen Lorenzo Tugnoli en zijn foto van een dgewonde man na de havenexplosie in Beiroet.

Nederlandse fotograaf

Ook een Nederlandse fotograaf heeft een plaats tussen de genomineerden weten te bemachtigen in de categorie Nature Stories. Jasper Doest maakte een serie over een paar wilde duiven dat bevriend raakte met zijn familie die tijdens de COVID-19-pandemie geïsoleerd was in hun appartement in Vlaardingen, Nederland. De dagelijkse bezoeken van Ollie en Dollie herinneren ons eraan dat mensen niet alleen zijn op deze planeet, zelfs als ze geïsoleerd in stedelijke gebieden leven.

Acht categorieën

De 45 genomineerde fotografen zijn onderverdeeld in acht categorieën: Nieuws (afbeeldingen die culturele, politieke of sociale kwesties documenteren die individuen of de samenleving aangaan); Algemene informatie (foto’s die het nieuws en de gevolgen ervan weergeven); Milieu (afbeeldingen die de impact van mensen op het milieu laten zien); Langlopende projecten (hiervoor is minimaal drie jaar werk vereist); Natuur (toont de flora, fauna of landschappen); Nieuws (voor die afbeeldingen die het exacte moment vastlegden waarop het nieuws plaatsvond); Sport en portretten.

Andere Spanjaarden

De Spaanse fotograaf Aitor Garmendia documenteerde met een serie foto’s wat er in de Spaanse varkensindustrie gebeurt en hoe slecht deze dieren daar worden behandeld. Hij wil hiermee winnen in de categorie Milieu (verhalen). Jaime Culebras is de andere Spaanse genomineerde in de categorie Natuur met een foto waarop kikkereieren zijn te zien op een blad in een tropisch bos in de Andes in Ecuador.

74.470 afbeeldingen

In totaal dienden 4.315 fotografen uit 130 landen 74.470 afbeeldingen in voor deze editie van de World Press Photo Contest, waarmee de 73.996 in 2020 werden overtroffen. Jurylid Rodrigo Orrantia verklaart in een persbericht: “In een ongekend jaar gekenmerkt door de Covid-19 pandemie en sociale protesten over de hele wereld, hebben de genomineerden zeer uiteenlopende interpretaties en perspectieven gepresenteerd van deze en andere dringende kwesties, zoals de klimaatcrisis, de rechten van transgenders en territoriale conflicten.

Op 15 april is bekend wie de winnaars zijn en 5.000 euro ontvangen. Hierna opent de wereldberoemde  internationale tentoonstelling haar deuren als eerste in De Nieuwe Kerk in Amsterdam op 17 april waar de foto’s tot 25 juli te zien zijn.

Luis Tato

Luis Tato is een fotojournalist uit Nairobi, Kenia. Momenteel combineert hij zijn werk dat voornamelijk Oost-Afrika bestrijkt voor Agence France-Presse en andere internationale publicaties met zijn eigen fotojournalistieke projecten waarin hij focust op sociologie, identiteit en veerkracht. Tato behaalde een diploma in audiovisuele communicatie en begon zijn carrière in de Spaanse financiële crisis voor gedrukte media, persbureaus en verschillende ngo’s. Daarna leverde hij een regelmatige bijdrage aan de Spaanse krant La Vanguardia met dagelijks nieuws en sport. Zijn werk is gepubliceerd in The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, CNN, Al Jazeera, The Guardian, Financial Times, The Telegraph, National Geographic, Der Spiegel, Die Welt, Internazionale, El País, El Mundo en La Vanguardia onder anderen.

Klik hier voor alle genomineerden voor de World Press Photo of the Year 2021.

Dit vind je misschien ook leuk