Top 10 bezienswaardigheden in Spanje

door admin
Top 10 bezienswaardigheden in Spanje

Tien van de meest populaire monumenten in Spanje beslaan het Romeinse rijk en het Moorse tijdperk tot en met de modernistische beeldhouwkunst en architectuur van het begin van de 20e eeuw. InSpanje.nl zet de top tien bezienswaardigheden in Spanje op een rij.

Het Alhambra, Granada

Vanuit welke invalshoek je deze ongelooflijke paleisstad ook bekijkt, je zult versteld staan. De mix van middeleeuwse islamitische, renaissancistische christelijke en moderne bouwstijlen is adembenemend. Het ingewikkelde houtsnijwerk is beeldschoon. De prachtige tuinen met overal het rustgevende geluid van kabbelend water en de gebouwen ’s nachts vanuit de stad gezien zijn magisch.

Zoals Washington Irving zei in zijn Tales of the Alhambra: “… wanneer het maanlicht aan dit alles wordt toegevoegd, is het effect betoverend. Onder zijn plastische heerschappij lijkt het Alhambra zijn ongerepte glorie te herwinnen.” Het Alhambra hooort bij de meest bezochte monumenten van Europa. Bezoek de officiële website om entreekaarten te boeken. 

Sagrada Familia, Barcelona

Een monumentale kerk gewijd aan de ‘Heilige Familie’ van het christendom. De bouw begon in 1882. Antoni Gaudi zette het project voort in 1883. Toch is de kerk nog steeds niet afgerond. Gebouwd met uitsluitend donaties, en werkend volgens Gaudi’s ongelooflijke esthetiek en ontwerp, is het een langdurig proces. De vooruitgang is de afgelopen jaren versneld en de fijne kneepjes van het ontwerp kunnen van dichtbij worden bekeken. Geen reis naar Barcelona is compleet zonder een bezoek aan de Sagrada Familia.

Mezquita-Catedral, Cordoba

Een betoverend voorbeeld van islamitische architectuur waarin het duizelt van een eindeloos lijkend aantal gestreepte bogen. Wandel door een woud van zuilen, koepels, mozaïeken en uitgehouwen marmer. In het centrum hiervan tref je de 16e-eeuwse christelijke kathedraal die er later werd gebouwd. Als je de mezquita nadert vanaf de overkant van de Guadalquivir-rivier, over de Romeinse brug, zie je de koepel van achter de muur opstijgen. De patio met sinaasappelbomen is prachtig schaduwrijk, een heerlijke onderbreking van de hete zomerzon. Check hier voor openingstijden.

Kathedraal, Santiago de Compostela

‘El camino’ of de Jacobsweg leidt je naar de kathedraal van Santiago de Compostela. al sinds de 13e eeuw een pelgrimsoord. De kathedraal is een zeer indrukwekkend gebouw met romaanse kunst. De eeuwenlange uitbreidingen resulteerden in een mix van andere stijlen, waaronder het barok van de Obradoiro in de imposante gevel. Op het plein voor de kathedraal valt te begrijpen hoezeer pelgrims door de eeuwen heen, en nu nog steeds, onder de indruk waren en zijn van deze ongelooflijke kathedraal.

Romeins theater, Mérida

Het Romeinse theater in Mérida vormt slechts een adembenemend gedeelte van de omvangrijke archeologische vindplaats in de stad. Het ligt naast een Romeins circus en amfitheater. Ga zitten en kijk naar de achtergrond van het podium, waar doorheen je een glimp kunt opvangen van een kleine tuin. Tijdens het Internationale klassieke theater festival in de zomermaanden kun je genieten van openluchtvoorstellingen zoals de Romeinen dat ook zouden hebben gedaan. Het theater is Mérida’s ‘kers op de taart’ van het grote aantal Romeinse ruïnes.

Kathedraal, Burgos

De hoge torenspitsen van de kathedraal van Burgos zijn majestueus. Voor liefhebbers van gotische kunst is de elegante kathedraal een must-see. Het is de thuisbasis van de stoffelijke resten van de 11e-eeuwse Reconquista-held, El Cid

Historisch centrum van San Cristobal de la Laguna, Tenerife

De straten in de stad San Cristóbal de la Laguna op Tenerife bieden inzicht in de oorsprong van de Spaans-Amerikaanse stadsplanning. De oorspronkelijke bovenstad was niet gepland, terwijl de benedenstad het eerste ideale ‘stadsgebied’ is dat volgens filosofische principes is aangelegd. Aan de brede straten en pleinen staan een aantal mooie kerken en openbare en particuliere gebouwen, waaronder stadspaleizen en herenhuizen uit de 16e tot de 18e eeuw.

Giralda toren, Sevilla

Onvergetelijke uitzichten over deze zinderende Zuid-Spaanse stad heb je vanaf de top van de klokkentoren van de Santa María de la Sede kathedraal. Een renaissancetop siert nu de voormalige minaret van de Arabische moskee. Deze werd toegevoegd na de christelijke herovering van Sevilla in de 15e eeuw. Eeuwenlang was dit het hoogste gebouw in Spanje en een van de hoogste in Europa.

Alcazar, Segovia

Als je een sprookjeskasteel zou tekenen, zou het er waarschijnlijk uitzien als het Alcazar van Segovia. Met zijn gracht met ophaalbrug, toptorens en zalen versierd door Mudejar-kunstenaars was het ooit de thuisbasis van Castiliaanse vorsten. Het is een van de meest karakteristieke kasteelpaleizen in Spanje vanwege zijn vorm – dat doet denken aan de boeg van een enorm schip.

Kathedraal van Palma, Mallorca

Dit religieuze bouwwerk omvat een schat aan gotische kunst en is bovenop de stadsmuren gebouwd midden in de historische wijk van Palma de Mallorca. Dit is een kans om een ​​van de meest spectaculaire roosvensters ter wereld te zien, bekend als het ‘oog van de gotiek’. De kathedraal werd door door Antonio Gaudí gerenoveerd en bevat een spectaculaire muurschildering van de Mallorcaanse schilder Miquel Barceló.

Dit vind je misschien ook leuk