Europese boom van het jaar staat in Spanje

door admin
Europese boom van het jaar staat in Spanje

Lecina, behorend bij de gemeente Bárcabo (Aragón), kan zich met zijn inmiddels beroemde steeneik wellicht gaan rekenen tot een van de toeristische natuurbestemmingen van Spanje. Bovendien ligt Lecina precies tussen de twee als mooiste beschouwde dorpjes Alquézar en Aínsa (Aragón).  

Overtuigende winnaar

La Carrasca (de steeneik) uit het Spaanse Lecina won dit jaar met liefst 104.264 stemmen; dat is het hoogste aantal stemmen dat ooit is gegeven in de verkiezing tot Europese boom van het jaar. In totaal deden er bomen uit veertien verschillende landen mee, waaronder de eeuwenoude Moeierboom uit Etten-Leur. Dit prachtige exemplaar eindigde dit jaar op de zesde plaats. De Curinga plataan in het Italiaanse Sant’Elia eindigde na La Carrasca op de tweede plaats. 

Bomen met een verhaal 

Het initiatief van de bomenwedstrijd komt van de Environmental Partnership Association (EPA) voor duurzame ontwikkeling en milieubescherming. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil de EPA oude bomen met een verhaal als waardevol natuurlijk en cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen. 

Grote vreugde in Lecina

La Carrasca is de eerste Spaanse boom die de titel Europese boom van het jaar wint. De vreugde in het dorpje Lecina was dan ook groot toen de winnaar vanuit Brussel op virtuele wijze bekendgemaakt werd. Voor de inwoners was deze bekroning voor hun meer dan duizend jaar oude steeneik een historische gebeurtenis. De royale winst zou dit bijna vergeten dorp wel eens voorgoed op de kaart kunnen zetten. 

Europarlementariër Isabel García, verantwoordelijk voor de voordracht van La Carrasca in de bomenwedstrijd, was in Lecina aanwezig bij de bekenmaking van de winnaar. “Dit overtreft alle verwachtingen”, zei een opgetogen García. Ook gaf ze aan trots te zijn dat het uitgerekend de regio Aragón gelukt is deze waardevolle wedstrijd in de schijnwerpers te zetten. 

Symbolische waarde

Voor haar staat La Carrasca in Lecina vanaf nu symbool voor alle kleine dorpen in Spanje die vechten voor hun voortbestaan. Ook kan de winst betekenen dat het platteland van Spanje in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in geheel een nieuwe vorm van toerisme.  

Dit vind je misschien ook leuk