Weer atypische Semana Santa voor Spanje

door admin
Weer atypische Semana Santa voor Spanje

Nu de vierde besmettingsgolf op de loer ligt en het besmettingsrisico opnieuw is gestegen in Spanje, ziet de Semana Santa er voor veel Spanjaarden, net als vorig jaar, anders uit dan normaal. Massaal reizen is verboden, gemeentes zijn op slot, met uitzondering van de Canarische Eilanden en de Balearen. T

Tijdig handelen

Tijdens de Semana Santa wordt de kruisweg, de dood en de wederopstanding, van Jezus Christus in Spanje normaliter groots herdacht. Dit jaar vinden er, net als vorig jaar, door corona geen processies op straat plaats. Normaal gesproken trekken deze enorm veel publiek uit binnen- en buitenland. De opschorting van de erediensten en processies kwam dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, vroeg genoeg om passende maatregelen te nemen.

Vieringen via social media en tv

De Bisschoppelijke Conferentie van Spanje kondigde al tijdig aan dat ‘de pandemie van het coronavirus er dit jaar toe leidt dat Spanje de Semana Santa beperkt zal beleven, maar dat paus Franciscus, de bisschoppen en priesters de liturgische vieringen wel naar de mensen toe brengen, via sociale netwerken en televisie.’ Hiervoor hebben Radio Cope en het tv-station TRECE een speciaal programma samengesteld.

Belangrijkste vieringen lithurgisch jaar

Toch stelt het Aartsbisdom van Sevilla dat de beelden weliswaar helpen, maar het fysiek bijwonen van de plechtigheden en processies nooit kunnen vervangen. De diensten van het Paastriduüm, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Heilige Zaterdag, zijn de belangrijkste viering van het liturgisch jaar voor de christenen en worden op aangepaste wijze georganiseerd. De broederschappen zijn gestimuleerd om samen met hun parochies deel te nemen aan het Paastriduüm.

Processie en de wagens

Alle katholieke kerken hebben een eigen broederschap en iedere broederschap organiseert zijn eigen processies. Omdat deze dit jaar niet door kunnen gaan, worden de praalwagens (pasos) -waar het heiligenbeeld van Jezus of Maria op wordt gedragen- in een kerk gestald. De wachtrijen zijn lang en niet altijd wordt voldoende afstand gehouden. Het vraagt om ‘gezond verstand’ en volwassenheid van de gelovigen. Het Aartsbisdom in Sevilla sprak van een ‘testcase om na te gaan in hoeverre het nationale geloof in staat is zich aan te passen aan barre omstandigheden.’

Beleven

Het allerbelangrijks belangrijkste is dat iedereen de Semana Santa zo goed en intiem mogelijk kan beleven. Naar verwachting kan Spanje volgend jaar, na de vaccinaties, weer groots uitpakken. Toch zullen ook dan bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden en zal de-escalatie geleidelijk gaan. 

Feestdagen

Witte Donderdag is, in tegenstelling tot Goede Vrijdag, geen officiële feestdag in Spanje; de autonome gemeenschappen hebben het recht deze nationale feestdag te vervangen door een regiogebonden feestdag, dat is het geval in Catalonië en de regio Valencia. Daar is Paasmaandag wel een feestdag, net als op de Balearen, La Rioja, het Baskenland en de Autonome Gemeenschap Navarra. De andere deelgemeenschappen kennen geen Tweede Paasdag. 

Dit vind je misschien ook leuk