Spanje gaat over op massavaccinatie

door admin
Spanje gaat over op massavaccinatie

Spanje gaat hiermee van start na de ontvangst van een recordaantal vaccins. Begin april werd in Spanje al een hoogtepunt bereikt doordat er niet eerder zoveel mensen op een dag werden ingeënt. De aanvoer van een grote hoeveelheid coronavaccins zorgt volgens de Spaanse nieuwssite La Sexta voor optimisme met betrekking tot de vaccinatiedoelstelling; het inenten van 70 procent van de bevolking voor de zomer.

Hoeveel vaccins ontvangt Spanje in het tweede kwartaal?

Maandag is de eerste stap gezet met de ontvangst van 1,2 miljoen vaccins van Pfizer die zijn aangekomen. Dit terwijl Spanje nog bezig is met het toedienen van de ruim 1 miljoen vaccins van AstraZeneca die Spanje op Witte Donderdag ontving. Dit kwartaal ontvangt Spanje ook de beloofde 5,5 miljoen vaccins van Janssen waarvan 300.000 in april; 1,3 miljoen in mei en in juni 3,9 miljoen vaccins. Met dit laatste vaccin kunnen grote stappen worden gemaakt aangezien slechts één dosis hiervan al voldoende bescherming biedt tegen het virus.

Volgens officiële cijfers van het ministerie van Volksgezondheid van Spanje zijn er bijna 9 miljoen Spanjaarden die de eerste vaccinatie hebben ontvangen en bijna 3 miljoen mensen die al volledig gevaccineerd zijn.

Huidige cijfers wijzen op andere situatie

Toch zijn er wat het vaccineren betreft behoorlijke verschillen tussen de Spaanse regio’s. De 80-plussers vormen een van de eerste doelgroepen die het vaccin ontvangt. Andalusië staat vooraan als Spaanse regio waar bijna alle 80-plussers (96 procent) een eerste dosis hebben ontvangen. Een behoorlijk contrast met bijvoorbeeld Baskenland waar nog maar 63 procent van de mensen van deze leeftijd een eerste inenting heeft gehad. Voor bijna alle regio’s in Spanje geldt dat iets meer dan de helft van de mensen die een eerste prik heeft gehad, de tweede nog moet krijgen.

De cijfers van het aantal gevaccineerde mensen tussen de 70 en 79 jaar zien er echter heel anders uit. De Canarische eilanden lopen hierin voorop aangezien 11,1 procent van deze doelgroep voor de eerste keer is gevaccineerd. De andere Spaanse regio’s halen nauwelijks een inentingspercentage van zo’n 3 tot 4 procent van de 70 tot 79-jarigen. Ondanks deze tegenvallende cijfers is de Spaanse overheid ervan overtuigd dat hier de komende weken verandering in gaat komen gezien de massale toevoer van miljoenen vaccins.

Dit vind je misschien ook leuk