Tegenstrijdige berichten voor grootste groep buitenlandse toeristen in Spanje

door admin
Tegenstrijdige berichten voor grootste groep buitenlandse toeristen in Spanje

In zijn toespraak kwam de Britse premier echter geen enkele belofte na met betrekking tot vaccinpaspoorten of zelfs wanneer internationale reizen konden worden hervat. Hij zei wel: “We lijken nog steeds klaar voor 17 mei, maar we zullen de zaken constant in de gaten blijven houden”.

Volgens The Independent zei Johnson dat hij niet kan garanderen dat er vanaf 17 mei overzeese reizen gemaakt kunnen worden. “We zijn er nog niet”.

De regering hoopt dat mensen dit jaar van en naar het VK kunnen reizen om op zomervakantie te gaan, “maar het is nog te vroeg om te weten wat er mogelijk is”. Boek geen buitenlandse vakanties ’totdat het plaatje duidelijker is’, zegt de overheid.

Met nog maar zes weken te gaan voor de gehoopte hervatting op 17 mei voor buitenlandse reizen, kwam dit bericht als een schok binnen bij de toeristische sector en de reizigers zelf. Wel bevestigde de regering dat een ‘stoplichtsysteem’ zal worden ingezet om risico’s en de daaruit voortvloeiende reisprotocollen aan te geven.

Reizen of niet?

De regering heeft gezegd dat het “van tevoren zal bevestigen of niet-essentiële internationale reizen op 17 mei kunnen worden hervat, of dat we langer moeten wachten voordat we de uitgaande reisbeperking opheffen”.

Maar zelfs met een waarschuwing van zes weken tevoren heeft de reisindustrie het moeilijk. Luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus en accommodaties plannen capaciteit normaal gesproken maanden van tevoren, niet dagen of weken. Ook voor de toeristische sector in Spanje is deze onduidelijkheid een nieuwe klap. Britten waren in recordjaar 2019 goed voor ruim 18 miljoen bezoeken aan Spanje.

Barmhartige reden

Vanaf december verbood Spanje Britten het land binnen te komen voor plezierreizen. Dit inreisverbod is eind maart opgeheven ondanks dat er nog wel enkele beperkingen blijven gelden. Zo is volgens het Foreign Commonwealth Development Office reizen op ‘barmhartige gronden’ voor Britten nu mogelijk. Wie om dringende reden familie moet bezoeken in Spanje kan dat nu inzetten als een ‘essentiële reden’ om de reis te maken.

In navolging van de onduidelijkheid roepen 40 Britse parlementsleden Johnson op om het reisverbod dat tot 17 mei geldt niet te verlengen. Ze dringen bovendien aan op ‘veilige herstart van internationale reizen’.

De ondertekenaars waarschuwen dat het Verenigd Koninkrijk een bloeiende toerisme-, reis- en horecasector nodig heeft om volledig te herstellen van de pandemie. Met het laagste aantal besmettingen in zes maanden dat afgelopen weekend werd geregistreerd, denken ze dat dit de herstart van reizen ondersteunt.

Waarom is het zo belangrijk om internationaal reizen toe te staan?

De ondertekenaars van de brief benadrukten dat de herstart van internationale reizen ‘bedrijven in de luchtvaart-, reis- en toerismebranche de mogelijkheid biedt om aan hun lange reis terug naar herstel te beginnen. Als eilandstaat kunnen we niet volledig herstellen van de verwoestende gevolgen van deze pandemie zonder een bloeiende luchtvaart- en reissector’, waarschuwden de parlementsleden. ‘Daarom dringen we er bij u op aan maatregelen in te voeren die het mogelijk maken om vanaf 17 mei veilig weer internationaal te reizen.’ Gevraagd wordt ook om snelle tests voor internationale aankomsten en zo kort mogelijke quarantaineperiodes.

Gaat om ‘meer dan een vakantie in de zon’

Heathrow Chief Executive John Holland-Kaye zei: ‘Het VK loopt voorop in de vaccinrace, en in combinatie met de wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van testen, hebben de ministers nu de tools die ze nodig hebben om op 17 mei weer veilig te reizen. Dit gaat niet alleen over een vakantie in de zon, het gaat om het herenigen van mensen met familieleden die ze al meer dan een jaar niet hebben gezien en het ontsluiten van waardevolle handelsroutes zoals de Verenigde Staten die te lang zijn gesloten.’

Dit vind je misschien ook leuk