Sancties van Spaanse belastingdienst voor niet opgeven huurinkomsten

door admin
Sancties van Spaanse belastingdienst voor niet opgeven huurinkomsten

De termijn voor de aangifte van de inkomstenbelasting voor 2020 in Spanje is op woensdag 7 april gestart. Er is de afgelopen jaren wel iets verbeterd bij het opgeven van huurinkomsten: in 2004 werd 63% niet aangegeven, in 2010 was dat nog 52%, nu ligt het rond de 40%. Deze cijfers zijn afkomstig van de vereniging van belastingdeskundigen GESTHA, die de gegevens van de inkomstenbelasting heeft vergeleken met de cijfers die het Spaanse Nationaal Instituut voor Statistiek INE heeft aangeleverd over huurders en huurwoningen.

Gemakkelijk te herleiden

In 2010 waarschuwde de belastingdienst dat zij niet opgegeven elektriciteitsverbruik zou kunnen ontdekken. In de aangifte voor de inkomstenbelasting moet het adres van degene die de aangifte doet worden vermeld en er moet worden aangegeven of de woning eigendom is of wordt gehuurd. Zo kunnen de eigenaren, via de huurders, gemakkelijk worden gevonden. En dat werkt; zes van de tien verhuurders worden op deze manier gevonden. Zij krijgen waarschuwingsbrieven van de belastingdienst om de inkomsten wel op te geven. 

Waarschuwingsbrieven

Woordvoerder van GESTHA José Maria Mollinedo, wijst erop dat ‘het voor de belastingdienst heel eenvoudig is om achter niet opgegeven verhuur te komen.’ De belastingdienst verstuurt met regelmaat brieven om huiseigenaren te waarschuwen de inkomsten wel op te geven, ook wanneer het om toeristische verhuur gaat. Hiermee kan groter leed worden voorkomen. Wie geen aangifte doet en tegen de lamp loopt, moet belasting betalen over alle inkomsten, zonder de 60% aftrek, en krijgt ook nog een extra boete van 50%. 

Dit vind je misschien ook leuk