Spanje wijzigt opnieuw vaccinatiestrategie Astra Zeneca na uitspraak EMA

door admin
Spanje wijzigt opnieuw vaccinatiestrategie Astra Zeneca na uitspraak EMA

Met onmiddellijke ingang heeft Spanje ervoor gekozen om alleen mensen tussen de 60 en 65 jaar in te enten met AstraZeneca. Dit akkoord kwam tot stand na de interterritoriale gezondheidsraad van de ministers van Volksgezondheid van de lidstaten van de Europese Unie. Tijdens deze vergadering werd gestreefd naar een gezamenlijk standpunt over het toedienen van AstraZeneca na verschillende meldingen van trombose en een tekort aan bloedplaatjes in 169 geregistreerde gevallen verspreid over Europa.

Spanje vaart eigen koers

De vergadering eindigde echter zonder gemeenschappelijk akkoord over het vervolg van de vaccinatie met AstraZeneca wat betekent dat elk land voor zich mag bepalen hoe hier een vervolg aan te geven. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid wil het vaccineren met AstraZeneca doorzetten maar dan alleen voor mensen tussen de 60 en 65 jaar. Later deze week zal worden besloten of deze doelgroep wordt uitgebreid naar mensen tot 69 jaar.

Wat gebeurt er met 60-minners die al een dosis hebben ontvangen?

Minister Darias liet weten dat het ministerie nog deze week een beslissing neemt over de mensen onder de 60 jaar die reeds een eerste dosis hebben gekregen. De mogelijkheden worden bekeken of deze mensen een tweede dosis krijgen met een ander coronavaccin of dat er genoegen wordt genomen met een enkele dosis en een lager beschermingspercentage van zo’n 70 procent.  

Uitspraak EMA over AstraZeneca

Het EMA maakte eerder op woensdag bekend dat er na de 34 miljoen doses die in Europa zijn toegediend 169 gevallen van trombose zijn vastgesteld, ruwweg een op de 100.000 personen onder de 60 die het vaccin hebben gekregen. De bloedproppen werden het vaakst aangetroffen bij vrouwen onder de 60 jaar, zo’n twee weken na toediening van het vaccin.

Dit vind je misschien ook leuk