Spanje blokkeert de verkoop van mogelijk Caravaggio-schilderij

door admin
Spanje blokkeert de verkoop van mogelijk Caravaggio-schilderij

Het olieverfschilderij toont Jezus vóór zijn kruisiging en is volgens de veilingcatalogus een werk van een leerling van de Spaanse kunstenaar José de Ribera. Ribera was een vooraanstaande exponent van de Spaanse School, hoewel veel van zijn volwassen werk in Italië werd uitgevoerd.

Waarde zou 150 miljoen euro kunnen zijn

Als werk van Ribera kreeg het aanvankelijk een vanafprijs van 1.500 euro. Als het echter om een werk van Carvaggio blijkt te gaan, zou dat kunnen vermenigvuldigen met 100.000 tot 150 miljoen euro. Deskundigen onderzoeken het schilderij dat tijdens dit proces niet te exporteren is. De Spaanse regering blokkeerde de veiling enkele uren voordat het schilderij onder de hamer zou gaan. Hiermee wordt voorkomen dat het schilderij naar het buitenland wordt verkocht.

“Het schilderij is waardevol, we hopen dat het een Caravaggio is”, zei de Spaanse minister van Cultuur José Manuel Rodríguez Uribes. Verschillende experts bestuderen het werk om te zien wie het heeft geschilderd en op dit moment hebben we geen verdere informatie. Het schilderij is ‘niet voor export’ verklaard en zal Spanje niet kunnen verlaten”, zegt een woordvoerster van veilinghuis Ansorena in Madrid tegen AFP.

Deskundige analyse

Het Prado Museum vertelde het ministerie van Cultuur dat er “voldoende documentair en stilistisch bewijs is om aan te nemen dat het schilderij … mogelijk een origineel werk van Caravaggio is”, aldus een bron van het ministerie, geciteerd door AFP. Een deskundige op het gebied van kunstgeschiedenis vertelde de Italiaanse krant La Repubblica dat het rood dat werd gebruikt in de mantel die Jezus droeg, vergelijkbaar was met de mantel van Salome in Caravaggio’s beroemde schilderij van Salome met het hoofd van Johannes de Doper. ‘Hij is het,’ zei Maria Cristina Terzaghi.

Het Spaanse ministerie van Cultuur zal een diepgaande technische en wetenschappelijke studie van het schilderij mogelijk maken om te zien of het kan worden toegeschreven aan Caravaggio. Kunsthistorici zullen onder meer een forensisch onderzoek doen naar het doek en de verf om hun leeftijd ervan vast te stellen. Ze zullen ook kijken naar de technologie en stijlen van het tijdperk en de technieken van de kunstenaar en zijn studenten.

Wie was Caravaggio?

Caravaggio werd geboren rond 1571-1573 als Michelangelo Merisi. Zijn leven bestond uit een mix van genialiteit en geweld. Hij was een pionier in de schildertechniek clair-obscur – met scherpe contrasten tussen licht en donker. In zijn werken gebruikt hij andere kleuren die het canvas levendiger maken. Kunsthistoricus Gilles Lambert stelde dat Caravaggio “de oscuro (schaduwen) in clair-obscur plaatste”. Hij heeft de techniek misschien niet uitgevonden, maar zijn werk was er een dominant voorbeeld van. Zijn onderwerpen baadden in lichtstralen en de rest van het stuk viel in donkere schaduwen.

Caravaggio stond bekend om het starten van vechtpartijen en bracht regelmatig tijd door in de gevangenis. Hij heeft zelfs ooit een man vermoord. Tijdens zijn vlucht uit Rome voor deze misdaad stierf hij onder mysterieuze omstandigheden op slechts 38-jarige leeftijd.

Dit vind je misschien ook leuk