Tien Spaanse dorpen genomineerd voor Beste Bestemming Plattelandstoerisme

door admin
Tien Spaanse dorpen genomineerd voor Beste Bestemming Plattelandstoerisme

Dit jaar hebben zich 247 Spaanse dorpen aangemeld voor de wedstrijd, dat is 20 procent meer dan bij de editie van het vorig jaar. De spelregels zijn dat het voorgedragen dorp niet meer dan 10 duizend inwoners heeft, bereid is tot het creëren van hoogwaardige toeristische fasciliteiten en niet eerder aan deze wedstrijd heeft meegedaan. 

Het platform heeft onder de 247 aanmeldingen van dit jaar de volgende tien finalisten geselecteerd:

Aia (Guipúzcoa, Baskenland)

Aia ligt op 714 hoogte op de berg Pagoeta, 30 kilometer ten westen van de Baskische stad San Sebastian en is een prima vakantiebestemming voor natuurliefhebbers die vanuit het dorp het nabijgelegen natuurpark van Pagoeta kunnen verkennen. 

Chelva (Valencia)

Het dorpje Chelva kreeg eerder al het predicaat Bien de Interés Cultural (cultureel erfgoed) in de categorie ‘historische groep’. Vanuit dit dorpje met zijn kronkelige straatjes kan de twee uur durende rondwandeling Ruta del Agua worden gemaakt. 

Cuacos de Yuste (Cáceres, Extremadura)

Belangrijkste monument in Cuacos de Yuste is het Monasterio de Yuste, dat ruim een jaar de verblijfplaats was van Keizer Karel V. Het dorp heeft een prachtige Plaza Mayor met een historische fontein. 

Daroca (Zaragoza, Aragón)

In het monumentale dorpje Daroca is nog veel waardevol middeleeuws erfgoed te vinden zoals de ommuring, de zestiende-eeuwse stadspoort en het oude kasteel. Voor natuurliefhebbers is er het nabijgelegen meer van Gallocant dat een toevluchtsoord is voor verschillende vogelsoorten. 

La Baronia de Rialb (Lleida, Catalonië)

Het middeleeuwse dorpje La Baronia de Rialb is een waar openluchtmuseum met elfde en twaalfde-eeuwse architectuur. Met name het imposante vestigingswerk is interessant om te bezoeken. 

Olvera (Cádiz, Andalusië)

In het hart van de Witten Dorpen van Andalusië ligt het historische dorpje Olvera dat wel als een van de mooiste wordt aangeduid. De toeristische route Vía Verde de la Sierra loopt door Olvera. 

Ortigueira (La Coruña, Galicië)

Vlak bij het dorp Ortigueira kunnen natuurliefhebbers van de imposante kliffen langs de kustlijn tussen Cabo Ortegal en Cabo Estaca de Bares genieten. Het uitzicht op zee vanaf het plaatsje Loiba is adembenemend. 

Sepúlveda (Segovia, Castilië en León)

Sepúlveda hoort zonder meer tot de mooiste dorpen van de regio en is de bakermat van het tradionele gebraden zuiglam. Het dorp ligt in het Parque Natural de las Hoces del río Duratón, waar niet alleen prachtige wandelroutes maar ook kanomogelijkheden te vinden zijn. 

Taramundi (Asturië)

In Taramundi is nog een oude smederij te bezoeken en in de wijk Pardiñas ligt het interessante en aanbevelingswaardige Museo de la Cuchillería (messenmuseum). Taramundi is een schoolvoorbeeld van hoe ruraal toerisme succesvol tot stand kan worden gebracht. In 1986 werd hier het allereerste Hotel Rural de España geopend: La Rectoral. 

Yeste (Albacete, Castilië-La Mancha)

Midden in het Segura-gebergte ligt het mooie dorpje Yeste met als belangrijkste bezienswaardigheid het in het centrum gelegen kasteel. Het nabijgelegen prachtige natuurpark Sierra de Cazorla biedt een overdaad aan wandelmogelijkheden.

Een stem uitbrengen op een van bovenstaande dorpen kan nog tot en met 14 mei op www.escapadarural.com.

Dit vind je misschien ook leuk