Málaga heeft een uniek orchideeparadijs

door admin
Málaga heeft een uniek orchideeparadijs

Volgens kenner Manuel Bercerra gedijt de orchidee optimaal in de Andalusische kalkrijke bodem waarop ook nog precies de goede hoeveelheid regen valt. Van de meer dan honderd orchideesoorten die op het Iberische schiereiland groeien, is meer dan de helft te vinden in de provincie Málaga. Dankzij het microklimaat in dit gebied komen hier heel bijzondere variëteiten voor die afkomstig zijn van zowel het Noord-Europese als het Afrikaanse continent. 

Bijzondere plantensoort

Volgens bioloog Estrella Robles is de orchidee een bijzondere plant met een aantal zeldzame eigenschappen. Zo zijn er verschillende manieren van voortplanting te onderscheiden. Sommige soorten bootsen vrouwelijke insecten na om de mannetjes aan te trekken en zich zo te laten bestuiven, andere soorten maken zoete nectar aan als lokmiddel. De evolutie van de orchidee is ongekend en voert tot 70 miljoen jaar terug in de tijd. 

De meeste orchideeën in Málaga zijn te vinden in drie gebieden: in het gebergte van Antequera (el arco calizo central, waar ook natuurpark El Torcal ligt), het gebergte van Alhaurín en Mijas en in het Parque natural de las Sierras de Tejada, Almijara y Alhama in de comarca Axarquía. 

Orchidee-excursie

Orchideekenner Alberto Escolano speurde jarenlang in zijn gemeente Canillas de Aceituno alle wandelroutes af om de variëteit aan orchideesoorten langs deze routes te registreren. Nu organiseert hij ieder voorjaar excursies om mensen met deze bijzondere bloemsoorten kennis te laten maken. Bij het bezoekerscentrum van Sedella (cvsedella@reservatuvisita.es) kan een reservering voor de excursie worden geboekt. 

Nog een bloemparadijs ligt iets noordelijker langs de Hoz de Marín, een uit de rotsen gehouwen bergpad in de gemeente Archidona. Hier is het enige autochtone dennenbos van de provincie te vinden en langs het lokale wandelpad zijn de geurige en metaalkleurige Ophrys vernixia en de bijzondere Ophrys algarvensis te vinden. In dit gebied ontdekte Manuel Becerra de negen nieuwste orchideevariëteiten. Omdat deze soorten zich gemakkelijk onderling kruisen blijft het aantal nieuwkomers onverminderd toenemen. 

Eeuwige lente in Estopona 

Voor wie niet van wandelen houdt of op eenvoudigere wijze orchideeën wil bewonderen kan ook terecht in het Orquidario van Estepona. Met liefst 4000 orchideeën van zo’n 1.500 verschillende soorten is dit het grootste levende plantenpark van Europa. Ongeacht de tijd van het jaar, staan hier altijd zeker 200 verschillende orchideesoorten in bloei. 

Dit vind je misschien ook leuk