Reis langs 12 indrukwekkende monumenten uit Romeins Spanje

door admin
Reis langs 12 indrukwekkende monumenten uit Romeins Spanje

Tussen 218 v. Chr. en het begin van de vijfde eeuw n. Chr. werd het Iberische Schiereiland – toen Hispania genoemd – geregeerd door de Romeinen, die er grote architectonische werken bouwden om de grootsheid van Rome vast te leggen. 

Dit zijn 12 van de beroemdste Romeinse monumenten in Spanje:

Romeins theater van Merida – Badajoz (Extremadura) 

Het Romeinse theater van Merida is een van de bekendste Romeinse monumenten in Spanje. Marcus Vipsanius Agrippa, vriend, schoonzoon en trouwe raadgever van keizer Augustus (bekend van het Pantheon van Agrippa in Rome), liet in de jaren 15 en 16 v. Chr. de een theater in de stad Emerita Augusta bouwen. Tegenwoordig is dit theater een van de kostbaarste Romeinse monumenten van Spanje, het ligt samen met het amfitheater op de archeologische site van Merida, die sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. 

Aquaduct – Segovia (Castilië en León) 

Het spectaculaire aquaduct van Segovia werd gebouwd aan het begin van de 2e eeuw na Christus, aan het eind van de regering van de Spaanse keizer Trajanus of aan het begin van de regering van Hadrianus. Dit imposante aquaduct van 15 kilometer lang heeft 166 bogen van granietsteen uit de Guadarrama, gevormd door aslatten die zonder bindmiddel met elkaar zijn verbonden. Een architectonisch hoogstandje. Het hoogste punt van 28 meter is te bewonderen vanaf Plaza Azoguejo in Segovia. 

Archeologisch park van Segóbriga – Cuenca (Castilië la Mancha) 

Deze Romeinse stad, met Keltische elementen, ligt in het gebied Cabeza de Griego in de stad Saelices in de provincie Cuenca. Rond 78 na Chr. werd, volgens een enorme inscriptie die in de overblijfselen van de ruïnes werd gevonden, begonnen met de bouw. Segóbriga was economisch zeer belangrijk voor het keizerrijk door het mineraal lapis specularis, dat gebruikt werd voor de bouw van ramen en vloeren. Het werd gevonden in honderden mijnen verspreid over de provincie Cuenca. 

Baelo Claudia – Cádiz (Andalusië) 

Baelo Claudia in Tarifa is een archeologische vindplaats die is uitgeroepen tot Nationaal Historisch Monument. Helaas werd deze stad in de 3e eeuw zwaar getroffen door een aardbeving, en hoewel veel kolonisten haar verlieten, bleef een kleine kern van bevolking haar bewonen tot het begin van de 7e eeuw, toen zij volledig werd verlaten. Sindsdien is Baelo Claudia onbewoond.

Italica – Sevilla (Andalusië)

Italica is een spectaculaire, zeer goed bewaarde Romeinse stad uit 206 voor Christus, is in de benedenloop van de Guadalquivir, in de stad Santiponce tussen Sevilla (Hispalis) en Alcalá del Rio (Ilipa). Italica had een belangrijke strategische rol, economisch en politiek-militair in tijden van het Hoge Romeinse Rijk, dat blijkt wel uit de omvang van 52 hectare. De ruïnes van het enorme amfitheater en de tempel van Trajanus zijn een lust voor het oog.

Romeins theater – Cartagena (Murcia)

Het Romeinse theater van Cartagena werd gebouwd tussen 5 en 1 jaar v. Chr. in het oude Carthago Nova. Het had een capaciteit voor ongeveer 7.000 toeschouwers en bleef in gebruik tot de 3e eeuw, toen verschillende gebouwen werden opgetrokken. De bouwstijl is typerend is voor de officiële architectuur van keizer Augustus, de eerste keizer van Rome. 

Tarraco – Tarragona (Catalonië)

De oude Romeinse stad Tarraco was een van de belangrijkste steden van Hispania en was de hoofdstad van de provincie Hispania Tarraconensis of Hispania Citerior, tijdens het Romeinse Rijk. Vóór de Romeinse periode werd de gemeente bevolkt door Iberiërs, vooral in de vallei van de Ebro waren gevestigd, en handel dreven met Grieken en Feniciërs die aan de kust waren gevestigd. De Romeinse overblijfselen in Tarragona zijn niet alleen van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van de stadsplanning van vele hoofdsteden in de wereld, maar ook voor de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied in de oudheid, reden waarom de Unesco het op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst.

Romeinse Villa van de Muzen – Arellano (Navarra)

Deze Romeinse villa, Villa van de Muzen, dankt haar naam aan de fascinerende ontdekking van het grote Romeinse mozaïek van ‘de Muzen’, dat in het Nationaal Archeologisch Museum wordt tentoongesteld, hoewel de bezoekers er tegenwoordig een reproductie van kunnen bewonderen. Het mozaïek heeft deze naam te danken aan de voorstelling van de negen godinnen en hun meesters erin. De villa werd gebouwd tussen de eerste en de vijfde eeuw n. Chr.

Ampurias – Gerona (Catalonië)

Historici zijn het erover eens dat de stad Ampurias de toegangspoort was van zowel de Griekse als de Romeinse cultuur tot het Iberisch schiereiland. De stad werd in 575 v. Chr. gesticht door kolonisten uit Focea en was een belangrijke handelsenclave in het westelijke Middellandse Zeegebied, door de toegang naar zee. In deze enclave zijn overblijfselen bewaard gebleven van een Griekse stad (de kolonie Emporion) en die van een Romeinse stad (Emporiae) die in het begin van de eerste eeuw v. Chr. zijn gebouwd bovenop de structuren van een oud Romeins militair kamp dat daar een eeuw eerder was gebouwd.

Romeinse brug van Alcántara – Cáceres (Extremadura)

De Romeinse brug in de stad Alcántara (wat brug betekent in het Arabisch) is een van de Romeinse monumenten van Spanje. De brug, gebouwd over de rivier de Taag in de 2e eeuw n. Chr., toont duidelijk de drie Romeinse kwaliteiten die voor dit soort bouwwerken vereist zijn: dat ze nuttig, stevig en mooi moet zijn! De architect liet op de Romeinse brug een opschrift achter dat luidt Pontem perpetui masvrvm in secula mundi: de brug die in alle eeuwen van de wereld overeind zal blijven. 

Goudmijnen van Las Médulas – León (Castilië en León)

De goudmijnen van de Médulas, gelegen in El Bierzo, worden beschouwd als de grootste open goudmijn van het gehele Romeinse Rijk. Tegenwoordig is het een ‘parque cultural’ van ongekende schoonheid. In dit merkwaardige en mooie landschap, heeft de omgeving aanzienlijk veranderd, waardoor een uniek landschap van roodachtig zand werd gevormd, dat tegenwoordig gedeeltelijk wordt bedekt door een overvloedige vegetatie van eiken en kastanjebomen.  

Romeinse muren van Lugo – Lugo (Galicië)

De muren van Lugo worden beschouwd als een van de meest waardevolle Romeinse monumenten in Spanje. Het is de enige Romeinse muur ter wereld die nog compleet is en kreeg daarom in 2000 de status van Unesco-werelderfgoed. De muren omringen het historisch centrum van de stad. Het grandioze bouwwerk werd meer dan 17 eeuwen geleden gebouwd, is meer dan 2 km lang, heeft 10 poorten en nog 71 torens van de 85 die het oorspronkelijk had. 

Dit vind je misschien ook leuk