‘PCR-tests moeten gratis worden voor reizigers’

door admin
'PCR-tests moeten gratis worden voor reizigers'

IATA vindt dat regeringen alle nodige maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat reizen weer voor de elite wordt. Voor veel mensen, vooral gezinnen, zouden de hoge kosten van de tests het reizen onbereikbaar kunnen maken. Diagnostische tests moeten ‘betaalbaar, actueel, verkrijgbaar en effectief’ zijn. Bovendien stelt IATA voor om de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te volgen dat regeringen deze uitgaven op zich nemen.

Grote verschillen in prijzen van tests

Een door IATA uitgevoerd onderzoek naar de kosten van PCR’s in 16 landen liet grote verschillen zien in de prijzen van de tests, tussen markten en zelfs binnen hetzelfde land. Van de onderzochte steekproef voldoet alleen Frankrijk aan de aanbeveling van de WHO om de kosten van diagnostische tests voor reizigers te dragen. 

Reizen met tests gemiddeld 45% duurder

Aan de andere kant was de gemiddelde minimumprijs van een PCR in de andere 15 door IATA bestudeerde landen 90 dollar (ongeveer 75 euro). Rekening houdend met dit cijfer en de gemiddelde prijs van vliegtickets van ongeveer 200 dollar (ongeveer 166 euro), zou het uitvoeren van een PCR de reiskosten verhogen tot 290 dollar (241 euro). Dat is een toename van 45%.

Financiële impact groter op gezinnen

Volgens IATA is de financiële impact van Covid-tests op reizen groter voor gezinnen. Volgens de berekeningen zou de totale prijs van een gezinsvakantie 3.040 dollar (meer dan 2.530 euro) bedragen, waarvan 1.440 dollar (1.200 euro) uitgegeven moet worden aan de PCR. Voor deze berekeningen is ervan uitgegaan dat er voor elke richting (heen en terug) twee tests nodig zijn, aangezien sommige bestemmingen dit vereisen.

‘Voorkomen dat reizen exclusief product voor rijken wordt’

“Nu de reisbeperkingen op de binnenlandse markten worden opgeheven, zien we een sterk toenemende vraag. Hetzelfde kan worden verwacht op internationale markten. Maar die toename kan behoorlijk worden aangetast door de bijkomende kosten van tests, met name PCR’s,” aldus Willie Walsh, CEO van IATA. Hij voegde eraan toe dat als regeringen echt “de werkgelegenheid in het toerisme en het luchtvervoer willen redden”, ze moeten voorkomen dat reizen een exclusief product voor de rijken wordt.

Dit vind je misschien ook leuk