IJsheiligen brengen dit jaar vorst naar Spanje

door admin
IJsheiligen brengen dit jaar vorst naar Spanje

Volgens de volksweerkunde vallen de naamdagen van een aantal katholieke heiligen tussen 11 en 15 mei samen met de laatste dagen van de lente waarop er nog sprake van vorst kan zijn. Deze zogeheten IJsheiligen brengen dit jaar inderdaad precies op deze dagen slecht weer naar Spanje. 

Na een periode van stabiel en aangenaam weer in Spanje komt er volgens Meteored vanuit het westen een koude polaire luchtstroom richting het Iberische schiereiland die een einde maakt aan dit zomerse weer. 

Veel regen in april

Het mooie weer van de afgelopen week kwam nadat het in april uitzonderlijk veel heeft geregend in Spanje, met name in de Mediterrane kustgebieden. In mei daarentegen stegen de temperaturen fors en was het zelfs warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Nu is er echter sprake van een aanzienlijk slechter weertype met lage temperaturen die lokaal zelfs tot onder het vriespunt dalen. 

IJsheiligen brengen vorst in Ávila, León, Burgos, Soria en Valladolid

Voor dinsdag worden temperaturen voorspeld van 0 graden in Ávila, 1 graad in León en Burgos en 2 graden in Soria en Valladolid. Met name voor de landbouwers is de vorst die de IJsheiligen brengen een gevreesd fenomeen dat zich dit jaar exact voordoet tussen 11 en 14 mei. 

Dit vind je misschien ook leuk