Straat bij hangende huizen in werelderfgoedstad Cuenca ingestort

door admin
Straat bij hangende huizen in werelderfgoedstad Cuenca ingestort

De straat Calle Canónigos stortte in tijdens werkzaamheden die werden uitgevoerd nadat er een paar maanden geleden scheuren waren verschenen. Voor zover tot nu toe bekend zijn er volgens Cadena SER bij het incident dat tegen half elf plaatsvond geen gewonden gevallen onder de bouwvakkers (die waren net aan het pauzeren) en ook niet onder toevallige passanten. De radiozender baseert zich hier op bronnen bij de gemeente van de stad. 

In het voorjaar van september 2019 werd de straat voor het eerst afgesloten voor verkeer, nadat de eerste scheuren in de weg verschenen. Twee jaar later, op 21 april jl, gingen de werkzaamheden van start aan de muur die langs de straat loopt.

Werelderfgoedstad Cuenca

De goed bewaard gebleven middeleeuwse binnenstad van Cuenca (tussen Madrid en Valencia) met geplaveide straten, bijzondere hoekjes, vrolijk gekleurde gevels en fraaie pleinen, is werelderfgoed. De stad ligt op een smal rotsmassief tussen de kloof van de rivier Júcar en die van de rivier Huécar. De oude stad ligt op de rots en de nieuwe stad ligt beneden.

Cuenca is beroemd vanwege de hangende huizen (Casas Colgadas) die in de 14de eeuw op een uitstekend rotsplateau werden gebouwd boven een diep ravijn. De laatste drie overgebleven hangende huizen zijn nu ook van binnen te bewonderen omdat er een museum voor abstracte kunst is gevestigd.

Puente San Pablo

Via de nu ingestorte straat liep je vanaf de hangende huizen naar de spectaculaire, ijzeren loopbrug Puente de San Pablo om vanaf daar pas een goed beeld te hebben op het werelderfgoed. Deze loopbrug was oorspronkelijk van steen tot hij in 1903 instortte en dient als verbinding tussen het centrum van de stad en het klooster van San Pablo aan de overkant van het ravijn. In het klooster is nu een staatshotel van de Parador-keten gevestigd. 

Dit vind je misschien ook leuk