En de Spaanse hoofdstad van het plattelandstoerisme in 2021 is…?

door admin
En de Spaanse hoofdstad van het plattelandstoerisme in 2021 is...?

Uit de 10 finalisten bleef het witte stadje Olvera in de Andalusische provincie Cádiz over. Zodoende is Olvera met 21.794 stemmen de hoofdstad van het landelijk toerisme in 2021 van Spanje geworden. Als tweede is Daroca (Zaragoza) geëindigd en op drie vinden we Yeste in Albacete. Daarna volgen Taramundi (Asturias) en Cuacos de Yuste (Cáceres). De lijst eindigt met Aia in de Baskische provincie Gipuzkoa, Chelva in Valencia, Sepúlveda in Segovia, Ortigueira in La Coruña en La Baronia de Rialb in Lerida met vrijwel allemaal net geen 10.000 stemmen. 

Ruta de los Pueblos Blancos

Olvera is een prachtig stadje met witgekalkte huizen dat ook op de Route van de Witte Dorpen (Ruta de los Pueblos Blancos) ligt. Het ligt op een heuvel temidden van glooiende velden met eeuwenoude olijfbomen en wordt gedomineerd door wat eens een Arabisch fort was en een omvangrijke stadsmuur. De sporen van de eeuwenlange Arabische overheersing zijn overal in het stadje te zien. 

De historische kern van Olvera ligt aan de voet van wat eens het fort was en waar nu twee torens van de spectaculair gelegen Nuestra Señora de la Encarnación-kerk naar de vrijwel altijd staalblauwe hemel wijzen. De nauwe straatjes zijn versierd met fleurige bloempotten. 

Het was ongetwijfeld de schoonheid van deze plek die de moslims verblindde. Zij bezetten het gebied in de 8e eeuw en brachten hun olijfbomen met zich mee. De bevoorrechte ligging van Olvera maakte het tot een referentie in het koninkrijk Granada en dat eindigde met de bouw van het kasteel rond het einde van de 12e eeuw.

Kasteel van Olvera

In 1985 werd Olvera uitgeroepen tot erfgoed van cultureel belang, al zijn er nauwelijks overblijfselen van het oorspronkelijke kasteel (zoals wel vaker het geval is) vanwege de latere renovaties door christelijke heersers. Het fort heeft twee verdiepingen die kunnen worden bezocht. Het uitzicht vanaf de top van de toren is de welverdiende beloning voor de beklimming van de kronkelende wenteltrappen. Van bovenaf heb je een goed zicht op de overblijfselen van de Arabische muur. Een onweerlegbaar bewijs van het defensieve belang dat het fort eens had. De oude muur zich uit rond de Barrio de la Villa, wat ooit een Arabische medina was.

Casa de la Cilla

Naast het kasteel is ook Casa de la Cilla een van de essentiële plaatsen om te bezoeken in Olvera. Dit huis was tot ver in de 19e eeuw eigendom van de hertogen van Osuna. Het is door de tijd heen ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals een vrouwengevangenis, een pakhuis en zelfs een school. In 1999 werd het gerenoveerd en nu fungeert het als hoofdkantoor van Toerisme en het La Frontera y los Castillos Museum, met een permanente collectie en informatie over de populaire en prachtige Vía Verde de la Sierra. 

De hertogen van Osuna hebben veel meer voor Olvera gedan. Ze gaven aan het einde van de 18de eeuw opdracht tot de bouw van de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación. Deze fraaie neoklassieke tempel zou de kerk die er al stond vervangen. Binnen is een gravure van Sint-Sebastiaan uit de 18de eeuw te zien. 

Virgen de los Remedios

Op twee kilometer van Olvera ligt het heiligdom van de Virgen de los Remedios dat een grote impact heeft op het stadje en het toerisme. Deze zeventiende-eeuwse tempel is opgedragen aan de patroonheilige van Olvera jaarlijks wordt er de merkwaardige Lunes de Quasimodo bedevaart gehouden. 

Vía Verde de la Sierra

Olvera ligt binnen de route van de Via Verde de la Sierra, een oude spoorlijn die in onbruik is geraakt en momenteel een mekka voor wandelaars, fietsers of bezoekers te paard vormt. Deze route is 38 kilometer lang en strekt zich uit door het mediterrane bos. Met een beetje geluk kun je in het natuurreservaat van Mirador del Peñon de Zaframagón de vale gier, valken of oehoe’s spotten. Behalve dat het een route van groot toeristisch belang voor de omgeving is, wordt de Via Verde de la Sierra zelfs beschouwd als een van de beste groene routes in Europa. 

Olijfolie

Dat deze stad in Cádiz is omgeven door olijfbomen, is geen toeval. De liefde van de moslims voor de olijf en het vloeibare goud veranderde de zuidelijke velden in ware groene dekens die de droogte van hun land trotseerden. Olvera is een grote producent van olijfolie binnen de eigen oorsprongsbenaming Sierra de Cádiz, onder leiding van (onder andere) het olijvenras Lechín.

Keuken

Extra virgen olijfolie is een van de hoofdrolspelers op de tafel van de inwoners van Olvera. Het vormt de basis van de typisch Andalusische gerechten gazpacho en salmorejo. Olvera heeft een groot aantal bars en restaurants waar je kennis kunt maken met de lokale keuken. Probeer eens een beroemde ‘pegás-soep‘, een soort omelet zonder eieren waarvan het deeg wordt gemaakt met paneermeeld, olijfolie van het land en wilde asperges. Een zeer authentiek en populair gerecht in de omgeving. Daarom organiseert de gemeente jaarlijks in april een pegas-soepwedstrijd. 

Dit vind je misschien ook leuk