Romeins paleis in Cordoba geofferd voor bouw van AVE-station

door admin
Romeins paleis in Cordoba geofferd voor bouw van AVE-station

In dat jaar hebben Spaanse archeologen de vindplaats Cercadilla nog geprobeerd te beschermen met een spoedprocedure voor de monumentenstatus (bien de interés cultural), de hoogste graad van bescherming. Op een petitie waarvoor handtekeningen waren verzameld bleef een antwoord van de Andalusische regering uit. In 1995, toen al meer dan helft van de archeologische vondsten verdwenen waren, werd aan de overgebleven resten alsnog officiële bescherming toegekend. 

‘Ongenuanceerde plundering’

Archeoloog Camino Fuertes van het Andalusisch Agentschap voor Culturele Instituties noemt de verwoesting van het Romeinse bouwwerk ‘een brute aanslag op het historisch erfgoed en een ongenuanceerde plundering’. Het gaat om de vernieling van een paleis uit het Romeinse imperium van Cordoba, dat in opdracht van keizer Maximianus werd gebouwd tussen 293 en 305. Op het complex dat acht hectare beslaat, werd in mei 1991 gestart met de bouwwerkzaamheden voor het treinstation van de hogesnelheidsdienst AVE. 

Goede verbinding naar Sevilla voor Expo 1992

Al in de veertiende eeuw werd op de Romeinse vindplaats Cercadilla een treinstation gebouwd. Dit middeleeuwse bouwwerk werd 1991 omgebouwd tot een eigentijds treinstation, waarbij de omringende Romeinse overblijfselen al binnen enkele dagen waren verdwenen. Dat besluit was door zowel de lokale, als regionale en nationale autoriteiten genomen, om de AVE-treindienst tussen Madrid en Sevilla te faciliteren met het oog op de Wereldtentoonstelling die een jaar later in Sevilla zou plaatsvinden. Destijds werd in de Spaanse media melding gemaakt van de vernietiging van een Romeins theater, mozaïeken, een tempel, een amfitheater en een compleet paleis.  

Uniek monument

Volgens Fuertes meldden de autoriteiten dertig jaar geleden dat de vindplaats geen bijzondere waarde had en de opgravingen alleen goed waren voor de portemonnees van archeologen. Bovendien zouden de Romeinse resten verwerkt worden in het treinstation en de treinsporen zo worden gelegd dat er geen onnodige schade zou ontstaan. Dertig jaar later kan worden geconcludeerd dat daar niet veel van terecht is gekomen. In september 1992 maakte een internationale deskundigencommissie bekend dat het om een uniek monument ging dat gerespecteerd en verder onderzocht had moeten worden. 

In 2015 droeg de Andalusische regering het beheer van Cercadilla over aan de gemeente Cordoba die de vindplaats gesloten houdt. Sindsdien is er geen enkel beleid getroffen voor het onderhoud of voor de conservering van de nog overgebleven Romeinse resten. 

Dit vind je misschien ook leuk