Wat moet je weten om nu naar Spanje te kunnen reizen?

door admin
Wat moet je weten om nu naar Spanje te kunnen reizen?

Let op: Nederland heeft het Spaanse vasteland nog steeds als oranje gebied verklaard: alleen noodzakelijke reizen. Het maken van vakantiereizen wordt dringend afgeraden. Anders is dat voor de Canarische Eilanden en de Balearen. Die zijn geel. Dat betekent dat er nog risico’s zijn, maar dat een negatieve test of quarantaineverplichting bij terugkeer naar Nederland niet nodig is.  

Vanaf 7 juni heeft Spanje inreismaatregelen versoepeld. De belangrijkste versoepeling is dat mensen die volledig gevaccineerd zijn en dat kunnen aantonen zonder beperkingen naar Spanje kunnen reizen, op welke manier ze dat ook doen (weg, water, spoor).

Een tweede belangrijke versoepeling is dat voor niet-gevaccineerden de eis om een negatieve PCR-test van 72 uur oud te kunnen overleggen is komen te vervallen en is vervangen door de eis om bij binnenkomst in Spanje een (goedkopere) antigeentest van maximaal 48 uur oud te kunnen tonen. Deze tijd gaat in op het moment van afname van de test.

De vereisten 

Reizigers vanaf 6 jaar dienen één van de hieronder genoemde documenten bij zich te hebben om Spanje binnen te komen.

Vereisten voor de hieronder genoemde documenten:

1. Je mag de documenten zowel digitaal als op papier meenemen.
2. De documenten moeten zijn opgesteld in het Spaans, Engels, Frans of Duits óf door een officiële instantie vertaald te zijn naar het Spaans. 

1. Bewijs van vaccinatie

  • De laatste prik, of de enige in geval van Janssen vaccin, moet minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar voor vertrek te zijn toegediend.
  • Kinderen vanaf 6 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen een negatieve Covid-test (antigeentest) te overhandigen.
  • Op het vaccinatiebewijs dient vermeld te staan: naam en achternaam, datum van beide vaccinaties (tenzij Janssen vaccin), type vaccin, het batchnummer, land waarin het vaccin is afgegeven, contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven.  

Let op!

De Nederlandse overheid geeft nog geen vaccinatiebewijzen uit. Op dit moment werkt de Europese Commissie wel aan het EU Digitiaal Corona-Certificaat als corona-vaccinatiebewijs.

De “Registratiekaart Coronavirus” van het RIVM voldoet NIET aan de eisen vanwege o.a. de taal waarin deze is opgesteld, noch is dit een officieel Nederlands vaccinatiebewijs.

Hoewel het gele vaccinatieboekje geen officieel vaccinatiebewijs van de Nederlandse overheid is, voldoet het wel aan de Spaanse eisen. De Nederlandse ambassade in Spanje adviseert reizigrs de vaccinatie in het gele boekje te laten registreren. 

Print maken van vaccinatieregistratie in het Engels

Mocht registratie in het gele boekje niet (op tijd) lukken, dan kun je via de website van het RIVM een print maken in het Engels van uw vaccinatieregistratie (dit doet u door via de link in te loggen en vervolgens rechtsboven de taal te wijzigen naar het Engels). Je vaccinatie is alleen zichtbaar als je op het moment van vaccinatie toestemming hebt gegeven om je vaccinatiegegevens te delen met het RIVM. Mocht je deze toestemming niet hebben gegeven en dit alsnog willen doen, dan kan dat via de zorgverlener die je de vaccinatie heeft verstrekt. Deze print van het RIVM is geen officieel vaccinatiebewijs, dus hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De Nederlandse ambassade garandeert ook niet dat dit geaccepteerd wordt.

2. Negatieve test

Een aantal details met betrekking tot de testverplichting is aangepast. De nieuwe testvereisten zijn als volgt:

Er zijn twee soorten toegestane tests (maximaal 48 uur voor aankomst uitgevoerd):
1. Nucleic acid amplification tests (NAAT): RT-PCR, TMA, RT-LAMP.
2. Rapid antigen detection tests (RATs), (antigeen sneltest). Alle door de Europese Commissie goedgekeurde RAT’s worden geaccepteerd.

Op het formulier met testresultaten dienen vermeld te staan: naam, testdatum, gebruikte testmethodiek en land waarin test is uitgevoerd. Het is handig ook het tijdstip van afname te laten vermelden om de 48 uur geldigheid aan te kunnen tonen. 

3. Bewijs van herstel

Voor passagiers die van Covid zijn hersteld, geldt dat zij met een bewijs van herstel mogen reizen.

  1. Dit bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven. 
  2. Het document moet zijn afgegeven door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener.
  3. Op het document dient het volgende vermeld te staan: naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen, land van afgifte.

Voor reizigers per vliegtuig en boot geldt daarnaast:

De verplichting een gezondheidsformulier in te vullen. De QR code die je daarmee krijgt, verleent je toegang tot vliegtuig of boot. Het gezondheidsformulier vind je hier: https://www.spth.gob.es/create. Bij aankomst in Spanje wordt mogelijk je temperatuur gemeten. 

Controle op bovengenoemde documenten en het gezondheidsformulier vindt plaats door het personeel op de (lucht)haven van vertrek. Passagiers die niet aan één van bovenstaande vereisten kunnen voldoen, worden niet toegelaten.

Ben je niet zeker van je zaak, dan is de beste optie in alle gevallen om toch een door de Europese Unie goedgekeurde RAT/antigeentest te laten afnemen en het bewijs daarvan – mits negatief resultaat- te kunnen overleggen. 

Volg voor actuele updates de Facebookpagina van Ambassadeur Jan Versteegh

Dit vind je misschien ook leuk