Spanjaarden twijfelen of ze hun oude leven terugkrijgen

door admin
Spanjaarden twijfelen of ze hun oude leven terugkrijgen

15,7 procent van de Spanjaarden is ervan overtuigd dat ze het leven dat ze voor de coronapandemie leidden niet terug gaan krijgen wanneer door vaccinatie de groepsimmuniteit bereikt wordt. Nog eens 11,3 procent heeft hier twijfels over. Daarentegen gelooft 61,2 procent van de Spanjaarden juist wel dat ze hun oude leven weer op kunnen pakken wanneer de groepsimmuniteit bereikt is. Nog eens 11,4 procent denkt dat ze wel terug kunnen naar hun oude leven, maar dat dat nog even zal duren.

Dat blijkt uit onderzoek naar de effecten en gevolgen van het coronavirus van het Spaans Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS). De enquête werd in mei gehouden onder 3.008 Spanjaarden.

In vergelijking met de uitkomsten van dezelfde enquête uit december 2020 vertrouwt nu 14 procent meer dat de oude levensstijl weer opgepakt kan worden. Daarentegen is ook het percentage Spanjaarden dat er niet in gelooft gestegen met 3 procent.

Vertrouwen in vaccinatie

Wat betreft het vertrouwen in de vaccinaties, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat het grootste gedeelte van de Spaanse bevolking vertrouwen hierin heeft. Slechts 1 procent van alle ondervraagden wantrouwt het effect van en de snelheid waarmee de vaccinaties ontwikkeld zijn. Onder de mensen die niet geloven dat ze hun oude leven terugkrijgen, loopt dit percentage op tot 4,2 procent.

Het is opvallend dat een half jaar geleden nog 21,9 procent van de Spaanse bevolking aangaf geen vertrouwen te hebben in de vaccins, de snelheid waarmee deze ontwikkeld zijn en twijfelde over het effect ervan, waardoor er ook twijfels waren over de groepsimmuniteit en de terugkeer naar het oude leven.

Nooit meer terug naar het leven voor corona

Van de geënquêteerde mensen die niet geloven dat het leven voor de coronapandemie weer terugkomt, vindt 27 procent dat er op alle gebieden veel veranderingen zijn geweest, waardoor het leven nooit meer gaat zijn zoals het was. Nog eens 25 procent vindt dat er meer tijd nodig is om terug te keren naar waar we vandaan kwamen en om de effecten van de groepsimmuniteit vast te kunnen stellen. 16 procent van de respondenten denkt dat er preventieve maatregelen nodig zullen blijven.

Volgens de Spaanse regering zal het land half augustus de groepsimmuniteit bereiken, wanneer 70 procent van de bevolking gevaccineerd is.

Kritiek op regering

55,8 procent van de Spaanse bevolking vindt dat er niet voldoende controle over de pandemie was. Ze vinden dat zowel de centrale regering als die van de autonome regio’s meer maatregelen hadden moeten nemen om de pandemie en de bijbehorende risico’s onder controle te krijgen.

Vergeleken met dezelfde enquête uit december 2020, is dit een stijging van 19 procent. Toen vond nog 37 procent van de geënquêteerden dat de regering niet goed had ingegrepen. Tegelijkertijd vindt 29,9 procent van de ondervraagde Spanjaarden dat de door de regering opgelegde beperkende maatregelen ‘passend en noodzakelijk’ waren. Een kleine 3,6 procent vindt dat er helemaal geen beperkende maatregelen nodig waren.

Andere manier van leven

Waar de geënquêteerden het over eens zijn, is dat de pandemie de manier van leven, van denken en van gezond blijven aan het veranderen is. 69,2 procent vindt dat de pandemie hun leven erg of redelijk heeft veranderd. 49,4 procent en 52,2 procent vindt dat respectievelijk hun manier van denken en hun manier van gezond blijven erg of redelijk veranderd is.

Een van de aspecten waarin de geënquêteerden meer verandering zien, is in de sociale contacten (42,1 procent). Wanneer het gaat over de manier van denken, zegt 21,4 procent dat ze ‘meer waarderen wat ze hebben, wat belangrijk is, het leven, familie en gezondheid’.

In het verlengde daarvan geeft 80,1 procent aan dat ze door de pandemie meer interesse tonen in de belangrijke mensen om hen heen en 57,5 procent heeft meer genoten van ontspannende activiteiten met familie, zoals spelletjes spelen, koken, enzovoort.

Minder sociale contacten en activiteiten

Toch is het percentage Spanjaarden dat met hun familie verschillende activiteiten onderneemt juist gedaald door de crisis. Voor de pandemie ging 83,1 procent van de geënquêteerden regelmatig op feestdagen met familieleden eten, waar dat na de uitbraak van de pandemie slechts 24,4 procent was.

Een bezoek brengen aan familieleden op verjaardagen of naamdagen is gedaald van 88,5 procent voor de pandemie naar 17,8 procent nu. Ook ging 87,4 procent van de Spanjaarden voor de pandemie naar andere feestelijke familie-aangelegenheden zoals communies, bruiloften en dergelijke. Nu doet slechts 9,9 procent dat. Het bijwonen van culturele, sport- of vrijetijdsactiviteiten is gezakt van 84,7 procent naar 20 procent.

Videobellen met familieleden is daarentegen een grote hype geworden. Voor de pandemie videobelde 30,8 procent van de Spanjaarden met hun familieleden, nu is dat percentage gestegen naar 76,6 procent.

Dit vind je misschien ook leuk