Spanje moet versoepelingen voor nachtleven weer intrekken

door admin
Spanje moet versoepelingen voor nachtleven weer intrekken

Met het plan werd het regio’s met een laag besmettingspercentage toegestaan nachtclubs te openen tot 3 uur ’s nachts. In de herziene versie van het document met versoepelingen naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak worden de regels teruggebracht tot niet-bindende richtlijnen. Dat betekent volgens de krant La Vanguardia dat de binnenruimtes van bars en restaurants gesloten moeten blijven en de opening van uitgaansgelegenheden niet doorgaat als de betreffende regio een hoog risiconiveau van besmettingen heeft.

De maatregelen voor de horeca zijn uit het document verdwenen en die voor het nachtleven zijn nu aanbevelingen geworden. Dit zei minister Darias van Volksgezondheid Carolina Darias tijdens een persconferentie. Elke regio moet nu dus zelf beslissen wanneer en op welke wijze clubs weer open kunnen afhankelijk van de gezondheidssituatie rond Covid. 

‘Invasie van bevoegdheden’

De regiopresident van Madrid vocht maandag de maatregelen die al in staatscourant BOE waren gepubliceerd aan en de Nationale Rechtbank stemde erme in ze binnen de regio op te schorten. Ayuso betoogde in haar schrijven de “schade die wordt veroorzaakt als gevolg van de invasie van bevoegdheden” door de instructies te moeten doorvoeren die zijn uitgegeven door het landelijk ministerie van Volksgezondheid. 

President Isabel Díaz Ayuso toonde in een tweet direct haar tevredenheid over de uitspraak van de Nationale Rechtbank die, naar haar mening het eens is met haar klacht over de machtsinvasie.

Zes regio’s stemden tegen. Hiervan hebben Galicië, Murcia en Andalusië ook hun voornemen uitgesproken om naar de Nationale Rechtbank te stappen. 

Ayuso, die in Madrid een enorme verkiezingsoverwinning behaalde op basis van een campagne voor minder strikte Covid-maatregelen, zag het plan als een beperking van de burgerlijke vrijheden en voorzag dat de maatregelen ‘onmiddellijke, onherstelbare en onoverkomelijke schade veroorzaken aan uitgaansgelegenheden en discotheken, hotels en restaurants, en niet-gewone massa-evenementen en -activiteiten’. Dit was te lezen in haar schrijven aan de rechtbank, waar de krant El Confidencial toegang toe had.

Niet alle regioleiders zijn het met haar eens. Zo vindt de leider van Baskenland, Iñigo Urkullu, dat er juist strengere regels moeten komen om besmettingen in te dammen. 

Dit vind je misschien ook leuk