Spaanse fotojournalist wint Pulitzer met heftige foto’s van pandemie in Spanje

door admin
Spaanse fotojournalist wint Pulitzer met heftige foto's van pandemie in Spanje

De foto’s leiden door een jaar van angst, verlies en hoop en brengen leven, dood, liefde en eenzaamheid erg nadrukkelijk in beeld. De jury rechtvaardigde haar keuze voor deze editie met de woorden: “Voor een ontroerende serie foto’s die kijkers meeneemt naar het leven van ouderen in Spanje die het moeilijk hebben tijdens de Covid-19-pandemie”.

Morenatti ontvangt ook 15.000 dollar (ongeveer 12.000 euro) voor het winnen in de categorie Featured Photography. De fotojournalist werkt voor het internationale persbureau Associated Press voor Spanje en Portugal. Gedurende zijn meer dan 30 jarige professionele carrière legde hij onder meer conflicten in Afghanistan en Gaza vast. Hij reisde om unieke momenten vast te leggen naar meer dan 50 landen over de hele wereld.

Hij sluit zich nu aan bij de andere Spaanse fotojournalisten die een Pulitzer hebben gewonnen: Manu Brabo, Susana Vera en Javier Bauluz. In het werk dat hem de erkenning heeft opgeleverd, weerspiegelt hij onder andere de dagelijkse realiteit van een overweldigde eerstelijnszorg, de rampzalige uren die de crematoria hebben doorgemaakt en gezinnen die gebroken zijn door de ziekte.

Op de website van AP zegt Morenatti zelf het volgende over zijn werk het afgelopen jaar: “Hoewel ik tijdens mijn carrière als fotojournalist veel moeilijke situaties heb meegemaakt, ernstige verwondingen heb opgelopen bij gevechten en gegijzeld ben geweest in een conflictgebied, heb ik me nog nooit zo kwetsbaar gevoeld als tijdens die lange eerste weken van de pandemie in Spanje. Voorraden van beschermende pakken, maskers en handdesinfecterende middelen waren snel verdwenen uit de winkels. Er waren strikte avondklokken van kracht. Ziekenhuizen en eerstelijnszorgcentra waren ingestort.

We moesten onze aanpak om het verhaal te vertellen improviseren in omstandigheden die oplossingen vereisten voor problemen die we nog niet helemaal begrepen, op ongeveer dezelfde manier als ik heb ervaren tijdens het werken in conflictgebieden.”

Bekijk de foto’s van Morenatti op zijn Instagram

Dit vind je misschien ook leuk