Wat vindt Spanje na 7 jaar Felipe VI als Spaans staatshoofd?

door admin
Wat vindt Spanje na 7 jaar Felipe VI als Spaans staatshoofd?

Deze positieve waardering blijkt uit een enquête van Metroscopia. De conclusie luidt dat 74 procent van de Spanjaarden van mening is dat de koning ‘zijn taken naar behoren uitvoert’. 22 procent van de ondervraagde Spanjaarden is het hier echter niet mee eens.

Wie vulden de enquête over het Spaanse staatshoofd in?

1.300 stemgerechtigde Spanjaarden hebben op 9 en 10 juni telefonisch hun mening gegeven over twaalf standpunten aangaande het koningschap van Felipe VI. Naast het feit dat drie op de vier Spanjaarden tevreden zijn over de afgelopen 7 jaar, zijn negen van de tien Spanjaarden het erover eens dat Felipe VI als staatshoofd van Spanje goed is voorbereid en gekwalificeerd is voor de functie die hij bekleedt.

Acht op de tien Spanjaarden vinden dat hij voldoende inspanningen levert om de Spaanse democratie te verdedigen, dat hij de staat goed vertegenwoordigt en dat hij optreedt als een goede bemiddelaar tussen diverse overheidsinstellingen, voor zover zijn mogelijkheden reiken.

Heeft Felipe VI juist gehandeld na incidenten emeritus-koning Spanje?

78 procent van de deelnemers ziet de Spaanse koning als iemand die inspireert en als iemand die je kunt vertrouwen. In de enquête wordt ook gesproken over zijn vader, Juan Carlos I. Op de vraag of Felipe VI correct handelde nadat zijn vader in opspraak kwam, is 66 procent het eens. 28 procent vindt dat hij anders had moeten handelen. De overige respondenten stemden neutraal op dit vlak.

Spanjaarden twijfelen of Leonor haar vader zal opvolgen

Op de vraag of Letizia haar taken als koningin goed uitvoert, is 65 procent van de deelnemers het eens. Deelnemers werden ook gevraagd naar de toekomst van de monarchie: Verwachten zij dat dochter Leonor koning Felipe VI te zijner tijd zal opvolgen als koningin?

65 procent van de Spanjaarden verwacht dat dit het geval zal zijn en 27 procent denkt dat dit niet zal gebeuren. 83 procent van de Spanjaarden verwacht wel dat Leonor de komende periode goed voorbereid zal worden als nieuw staatshoofd, mocht het moment zich aandienen.

Dit vind je misschien ook leuk