De mooiste watervallen van Spanje

door admin
De mooiste watervallen van Spanje

Door heel Spanje zijn watervallen te vinden. Het zijn echter niet per se de hoogste die ook het meest indrukwekkend zijn. Waar de ene de schoonheid van zijn omgeving heeft, is de andere uniek in zijn soort door uit te monden in zee. Hieronder volgt een selectie van tien watervallen die, ieder op hun eigen manier, de moeite waard zijn om te bezoeken.

Cascada de Artazul

In Baskenland, in de provincie Navarra, ligt een bergkloof die voor de avontuurlijke bergsporter veel te bieden heeft: Cañón de Artazul. Maar niet alleen voor de bergsporter is dit een mooi gebied, ook de waterval van Artazul is de moeite waard om te bezoeken. Er stroomt niet altijd even veel water, maar de effecten van het 40 meter hoge natuurgeweld zijn ook zonder grote stroom goed zichtbaar. In de winter kan de waterval bevriezen, wat ook heel bijzondere plaatjes kan opleveren.

Cascada Cola de Caballo Monasterio de Piedra

In de provincie Zaragoza ligt in de Ordesa vallei de waterval Cola de Caballo (paardenstaart). De waterval ligt in het nationale park van Ordesa en Monte Perdido, waar overigens nog meer mooie watervallen en het klooster Monasterio de Piedra te vinden zijn. Met 90 meter hoogte is dit een van de hoogste watervallen van Spanje en, misschien wel daardoor, voor velen de mooiste. Onderaan de Cola de Caballo is de grot Gruta Iris te vinden, die ook zeker een bezoekje waard is.

Bron van de Cuervo rivier

In de provincie Cuenca, bij het dorpje Vega del Codorno, ontstaat op 1469 meter hoogte de Cuervo rivier. Het water komt hier uit de bron, loopt langs enorme stalactieten om uiteindelijk via de rotsen als waterval in de rivier te eindigen. Dit bijzondere tafereel is dan ook in 1999 uitgeroepen tot natuurlijk monument. In de winter krijgt deze waterval nog een extra dimensie wanneer de waterstralen bevriezen.

Cascada del Ézaro

In Galicië, aan de Costa da Morte, ligt de rivier Jallas. Het bijzondere aan deze rivier is dat het de enige in Spanje en een van de weinigen in Europa is die uitmondt in zee in de vorm van een waterval. Het water valt van een hoogte van zo’n 40 meter direct de Atlantische Oceaan in. Sinds 2011 heeft de waterval niet meer droog gestaan. Wel is het, net als iedere waterval, indrukwekkender tijdens het regenseizoen. Zo nu en dan zijn er gelegenheden waarbij de waterval verlicht wordt.

Chorros del Río Mundo

De Mundo rivier is een zijrivier van de Segura, die ontspringt in de provincie Albacete met behulp van een paar indrukwekkende watervallen die tezamen meer dan 300 meter afleggen. Deze watervallen liggen in het natuurpark Parque Natural de los Calares del Mundo y de la Sima. Er zijn twee routes die naar de watervallen leiden. De meest gebruikelijke is die over een goed te bewandelen pad dat naar een uitkijkpunt loopt vanwaar het ontstaan van de rivier goed te zien is. De andere route is alleen geschikt voor ervaren wandelaars en klimmers en leidt langs verschillende indrukwekkende grotten.

Garganta de las Nogaledas

In Cáceres, in de Jerte vallei, ligt de waterval van las Nogaledas. Het is geen hoge waterval, maar de omgeving met rotspartijen en veel groen maakt het een waar plaatje. En als je in het voorjaar gaat, maken de in bloei staande kersenbomen dit plaatje nog magischer. De wandelroute naar de waterval toe is al zeer de moeite waard. Het volgt de natuurlijke weg van de rivier en verrast de wandelaar door de mooie natuur met kleine watervalletjes. Het is een eenvoudige route en daardoor voor iedere wandelaar goed te doen.

Cascada de Orbaneja del Castillo

In de provincie Burgos, in de regio Páramos, ligt Orbaneja del Castillo, een klein plaatsje waar water overheerst. De Ebro rivier splitst het plaatsje namelijk in tweeën. De grootste toeristische trekpleister is echter de waterval van maar liefst 25 meter hoog, die via meerdere ‘trapjes’ in verschillende waterplassen uitmondt. Het plaatsje zelf valt op door de rode daken. Het betoverende plaatje wordt compleet door de kliffen en rotsen die Orbaneja del Castillo omsingelen. Vergeet ook niet een van de watergrotten te bezoeken, zoals de Cueva del Agua, vertrekpunt van het water van de waterval, of de Cueva del Azar, bekend om haar rotsschilderingen.

Cascadas del Purgatorio

Deze waterval bestaat eigenlijk uit twee watervallen, die samen zorgen voor het ontstaan van de beek van Aguilón. Het ligt in het plaatsje Rascafría, in de provincie Madrid in de vallei van Lozoya in het Guadarrama gebergte. De waterval is alleen te voet bereikbaar via een looproute van zo’n zes kilometer, die bovendien leidt naar een spectaculair uitzichtpunt.

Cascada del Sorrosal

In de provincie Huesca ligt vlakbij het plaatsje Broto de waterval van Sorrosal. De waterval is de overgang van de gelijknamige rivier Sorrosal naar de rivier Ara. Je kunt vlak in de buurt van het water komen, dat van 60 meter hoog naar beneden klettert, met alle gevolgen van dien (nat worden). Voor een warme zomerdag is dat niet zo erg, maar houd er rekening mee dat de hoeveelheid water in de zomer minder zal zijn dan de rest van het jaar. De waterval is makkelijk te voet te bereiken en daardoor ook prima te doen met (kleine) kinderen.

Cascada del Xiblu

In de provincie Asturië ligt een mooie wandelroute van zo’n 10 kilometer die langs het beukenbos Hayedo de Montegrande naar de waterval van Xiblu loopt. Deze waterval bestaat uit drie delen die over de verschillende niveaus zo’n 100 meter afleggen. Omdat de route door het bos loopt, is deze waterval ook zeer de moeite waard om in de herfst te bezoeken.

Dit vind je misschien ook leuk