Zo denkt de Spanjaard over de liefde in tijden van Covid-19

door admin
Zo denkt de Spanjaard over de liefde in tijden van Covid-19

Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies van een onderzoek naar sociale en emotionele relaties in tijden van Covid-19, dat dinsdag werd gepubliceerd door het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS). Bijna 3.000 Spanjaarden ouder dan 18 jaar zijn bevraagd over zaken als relaties, geluk, liefde, seks of de rol van digitale technologieën bij het sociale leven tijdens de pandemie.

Traditioneel

De meerderheid van de Spanjaarden gelooft in bepaalde traditionele ideeën over de liefde. Zo is 54,8% van de respondenten het er ‘zeer mee eens’ of ‘mee eens; dat ‘een echte liefdesrelatie een leven lang moet duren’, 59,1% gelooft dat ‘echte liefde alles kan’ en tot 53,2% gelooft dat ‘er voor elke persoon iemand is die de perfecte partner is (je betere helft, zielsverwant)’.

Bovendien vindt 81,5% dat ‘als je echt van iemand houdt, je altijd trouw bent aan je partner’. 32,3% van de respondenten gelooft dat ‘je op meerdere mensen tegelijk verliefd kunt zijn’, terwijl slechts 24,4% gelooft dat ‘je verliefd kunt zijn op een persoon die je alleen online kent’.

Verlangen en liefde te scheiden 

Anderzijds zijn de Spanjaarden nogal eensgezindheid wanneer het erom gaat seksueel verlangen van liefde te scheiden. 66,2% is van mening dat ‘je seks met iemand kunt hebben zonder van die persoon te houden’ en 68,4% dat ‘je verliefd op iemand kunt zijn en seksueel verlangen naar een ander kunt voelen’. 

Verknocht

Een groot deel van de ondervraagden woont samen, 85,9%, deelt een woning met de andere persoon. Slechts 11,1% van de mensen met een relatie woont in verschillende huizen. Spanjaarden zijn gemiddeld 23,5 jaar samen met hun partner en zijn emotioneel zeer aan elkaar gehecht. Op een schaal van één tot tien is het gemiddelde van de ondervraagden 8,9. 

Innerlijk boven uiterlijk

Bovendien zeggen de ondervraagden dat zij bij het vinden van liefde meer belang hechten aan de persoonlijkheid dan aan het fysieke voorkomen van de partner. 96,7% van de Spanjaarden vindt eigenschappen als vitaliteit, energie of goed humeur van een persoon tamelijk of zeer belangrijk om een relatie te beginnen, terwijl slechts de helft zegt veel of tamelijk belang te hechten aan het fysieke voorkomen van de andere persoon (51,3%). De andere kenmerken die in de andere persoon het meest worden gewaardeerd zijn charisma (90,7%), seksuele aantrekkelijkheid (74,7%) en imago (61,7%).

Pandemie verstoorde routines

De pandemie heeft de routines en dagelijkse activiteiten van de geliefden verstoord. Volgens de CIS missen mensen met een relatie het meest de familiebijeenkomsten, (73,2%) gevolgd door vrijetijdsactiviteiten zoals uit eten gaan, naar de bioscoop of het theater gaan (72,8%) en romantische afspraakjes (41,2%). In mindere mate leidde het coronavirus ertoe dat paren meer individuele ruimte (37,6%) of intieme momenten (28%) hebben moeten missen.

Sommige respondenten melden ook dat de pandemie een negatief effect op hun seksleven heeft gehad. 15,3% zegt dat hun seksleven nu slechter is, 16% dat de frequentie waarmee zij seks hebben is verslechterd en 8,6% dat hun seksueel verlangen is afgenomen. 

Flirten via apps en internet

De lockdown van vorig jaar en de daaropvolgende beperkingen hebben geleid tot interactie via social media en technologie. 83,4% van de respondenten zegt dat de nieuwe technologieën hen dichter bij familieleden hebben gebracht met wie zij niet samenleven, voornamelijk via videogesprekken (77%).

De helft van de ondervraagden is er voorstander van om via technologie nieuwe mensen te ontmoeten, 33% ziet dit als iets negatiefs of zeer negatiefs. Uiteindelijk zegt slechts 14,6% het internet wel eens te gebruiken om nieuwe mensen te ontmoeten en slechts 8,9% gebruikt het net om te flirten.

Dit vind je misschien ook leuk