Waarom het rolluik niet weg te denken is uit het Spaanse straatbeeld

door admin
Waarom het rolluik niet weg te denken is uit het Spaanse straatbeeld

Een traditie waarmee Spanje zich onderscheidt van andere Europese landen. Die natuurlijk te maken heeft met het aantal zonne-uren, maar waar ook een cultureel aspect mee gemoeid gaat. Dat het gebruik van rolluiken in Spanje zo diep geworteld is, komt ook doordat veel gebruiken van de Arabische cultuur in de Spaanse architectuur zijn blijven bestaan.

Gereserveerder achter gesloten deuren

En ondanks de open en vriendelijke aard van de Spanjaarden zijn zij achter gesloten deuren veel gereserveerder. Daarom spelen jaloezieën, net als gordijnen, een fundamentele rol in woningen om deze te beschermen tegen blikken van buitenaf. ‘Dit idee staat nog meer in contrast met het calvinistische idee van de Midden-Europese landen om hun huizen open te stellen ‘om de eerlijkheid van hun gasten te tonen en niet bang te zijn om te laten zien of je arm of rijk bent’.

‘Wat zullen de mensen ervan zeggen?’

De zorg om het interieur van woningen in Spanje te beschermen zou ook kunnen worden ingegeven door een katholieke religieuze cultuur, waarin men zich altijd veel zorgen maakt over wat anderen zullen zeggen. Het is van essentieel belang om het interieur te beschermen om ongewenste geruchten te vermijden. 

Besparing

Tenslotte hebben de rolluiken – ‘persianas’ in het Spaans – een isolerende functie in huis die zowel dient voor de zomermaanden met de hoge temperaturen als in de winter wanneer de thermometers dalende temperaturen aangeven. In feite is het isoleren van het huis met rolluiken een van de belangrijkste aanbevelingen om de optimale binnentemperatuur te handhaven en te besparen op airconditioning en verwarming.

Dit vind je misschien ook leuk