Spaanse film- en televisieactrice Pilar Bardem overleden

door admin
Spaanse film- en televisieactrice Pilar Bardem overleden

“We willen het nieuws delen dat Pilar Bardem, onze moeder, ons voorbeeld, is overleden, ze vertrok in vrede, zonder te lijden en omringd door de liefde van haar familie,” schreef haar kinderen Carlos, Monica en Javier zaterdagavond in een bericht op Twitter. Pilar Bardem is de moeder van Oscar winnaar Javier Bardem en zus van de beroemde filmmaker Juan Antonio Bardem. 

Pilar Bardem, geboren in Sevilla, was de dochter van een in de 20ste eeuw belangrijk acteurskoppel in Spanje en de zus van de beroemde filmmaker Juan Antonio Bardem. Haar drie kinderen traden in haar voetsporen en zijn alledrie ook acteurs. Javier Bardem is van hen het bekekendst, ook in het buitenland. Hij won een Oscar voor zijn rol als psychopatische hitman in ‘No country for old men’.

Pilar Bardem speelde in tientallen films en televisieseries en had een solide carrière in Spanje, waar ze een Goya won – het Spaanse equivalent van de Oscars – voor de beste bijrol in in de film ‘Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto’ (Niemand zal over ons spreken wanneer wij dood zijn’ uit 1995.

“Van haar (mijn moeder), heb ik geleerd dat als je iets gaat doen, je het heel goed moet doen,” zei Javier 10 jaar geleden in een interview met de Spaanse krant El Pais. “Ik herinner me haar hele nachten doorbrengend boven haar scripts om ze te bestuderen’, aldus Javier Bardem.

Activist

Pilar was ook bekend om haar politieke en sociale activisme. Met sterke progressieve meningen was ze actief in verschillende zaken. Ze streed met name voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor acteurs. Daarbij maakte ze deel uit van ‘No a la Guerra’ (nee tegen de oorlog), het motto waaronder de persoonlijkheden in de Spaanse cultuurwereld hun afwijzing van de Irakoorlog in 2003 uitten.

“Ze laat een enorme erfenis na in de bioscoop, theater en televisie, maar de grote Pilar Bardem was vooral een verdediger van gelijkheid, vrijheid en de rechten van iedereen,” zei de Spaanse premier Pedro Sanchez op zijn Twitter-account

Pilar Bardem was ook de schoonmoeder van de Spaanse actrice en Oscar-winnares Penélope Cruz, die getrouwd is met Javier.

Dit vind je misschien ook leuk