Spaans parlement debatteert woensdag over mondkapjesplicht

door admin
Spaans parlement debatteert woensdag over mondkapjesplicht

Vanaf 26 juni werd de mondkapjesplicht in buitenruimtes opgeheven. Dit terwijl het gebruik van het masker wettelijk is verplicht tot het einde van de pandemie. Verschillende autonome gemeenschappen eisen nu de terugkeer van de verplichting om mondkapjes ook in openbare buitenruimtes te dragen zelfs wanneer men de onderlinge afstand kan handhaven. 

Nadat de Ministerrad op 24 juni het wetsdecreet goedkeurde om de verplichting tot het dragen van het masker af te schaffen op momenten dat de veilige afstand van 1,5 meter kan worden gehandhaafd, moet het parlement vandaag stemmen om het decreet te valideren. Precies op een moment dat de incidentie overal in Spanje explosief toeneemt als gevolg van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. 

Zoals vastgelegd in de wet, zal het verplichte karakter van maskers, voordat er een maand is verstreken sinds de goedkeuring ervan, worden besproken in een buitengewone plenaire vergadering die wordt gekenmerkt door twijfels over de richting van de stemming van verschillende fracties.

Bij deze onzekerheid komt nog het feit dat het Grondwettelijk Hof vorige week de opsluiting van de eerste alarmtoestand ongrondwettelijk heeft verklaard

Tijdens deze laatste weken, en ondanks dat de vaccinatiecampagne goed vordert, slaat de vijfde golf van het coronavirus elke dag sterker toe in Spanje, met de belangrijkste indicatoren in volle escalatie. Geconfronteerd met deze nieuwe realiteit hebben verschillende regio’s de de-escalatie ongedaan gemaakt en opnieuw beperkingen opgelegd om de verspreiding van het virus te stoppen.

Daarom wordt verwacht dat het debat hard zal zijn en dat veel politiieke groepen zullen eisen dat de regering opnieuw juridische dekking geeft aan de maatregelen, om te voorkomen dat de regionale gerechtshoven die door de gemeenschappen worden geraadpleegd tot verschillende oordelen komen na toetsing van specifieke maatregelen. 

Baskenland en Andalusië voorstander mondkapjesplicht

De Baskische president Íñigo Urkullu, heeft een brief naar Pedro Sánchez gestuurd met het verzoek het decreet te wijzigen om het gebruik van het masker weer verplicht te maken. Andalusië – waar de PP en Ciudadanos in coalitie regeren – heeft zich ook bij dit verzoek aangesloten. 

‘Maskers nog steeds verplicht’

In reactie op een vraag naar de brief van Urkullu, herinnerde de woordvoerder van de regering, Isabel Rodríguez, eraan dat het masker nog steeds verplicht is in alle omstandigheden, behalve buitenshuis wanneer er een veiligheidsafstand van 1,5 meter is. Een standpunt dat ook is uitgesproken door de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, na de Interterritoriale Raad van het Nationale Gezondheidssysteem. “De maskers zijn nog steeds verplicht in ons land en zijn dat alleen in zeer specifieke gevallen niet meer”, verzekerde Darias.

Op haar beurt wees Isabel Rodríguez erop dat de autonome regio’s nog steeds een “marge” van actie hebben om de vijfde golf te stoppen. 

Dit vind je misschien ook leuk