Spaanse onderzoekers ontdekken nieuwe tekening van Francisco Goya

door admin
Spaanse onderzoekers ontdekken nieuwe tekening van Francisco Goya

De miniatuurtekening met een doorsnede van slechts zeven centimeter toont het gezicht van een volwassen vrouw, en profil. Ze is gekleed volgens de mode van het begin van de 19e eeuw en heeft het haar opgestoken in de stijl van die tijd.

Het kunstwerk is vermoedelijk tussen 1805 en 1808 in Madrid gemaakt en is, volgens de hoogleraar kunstgeschiedenis van de universiteit van Lleida, getekend met krachtige en vloeiende lijnen. ‘Alleen iemand die zeer dicht bij de familie Goicoechea stond, kan het portret hebben getekend. Het moet een zeer getalenteerd kunstenaar zijn geweest met een intuïtieve en geoefende hand. Dat blijkt duidelijk uit de vlotheid waarmee elke lijn is getekend, vooral die zwarte krullerige haardos die het portret kroont.’

Drie jaar onderzoek

De geportretteerde vrouw is uit de directe omgeving van Goya en het soort werk – een portret in potlood – valt volgens de deskundigen binnen het soort kunstwerken dat Goya maakte. ‘Het past in de ontwikkeling van zijn portretten en in de vormen die hij gebruikte voor zijn familie. De lijnen zijn niet alleen in de stijl van Goya, maar ze zijn ook echt van Goya’, vertellen de onderzoekers Company en Martí.

Bij hun onderzoek kregen ze hulp van Martínez Lanzas de las Heras, kenner van tekeningen in de stijl van Goya. Na drie jaar onderzoek is eindelijk vastgesteld dat het portret een originele tekening is van de briljante schilder uit Aragón.

Zonder handtekening

Het portret is niet door de schilder ondertekend, maar wel heeft iemand op de zijkant Goya geschreven om aan te geven dat het om een tekening van de Spaanse meester gaat. De tekening zelf vormt echter het beste bewijs van het auteurschap van Goya.

Het portret van Juana Galarza de Goicoechea is eigendom van een verzamelaar van 20e eeuwse kunst. Zijn voorouders schaften het aan als werk van Goya, maar pas nu staat vast dat het ook werkelijk een Goya is.

Dit vind je misschien ook leuk