Voedselalarm voor ijs in Spaanse horeca en supermarkten

door admin
Voedselalarm voor ijs in Spaanse horeca en supermarkten

De ijsjes worden door Froneri gemaakt voor onder andere Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera en Smarties. Facua heeft Nestlé en Froneri opgeroepen ‘transparant te handelen en de volledige lijst van betrokken producten bekend te maken’. Volgens de organisatie is Mars tot dusver de enige fabrikant die transparant is en een lijst heeft bekendgemaakt van producten die in Spanje uit de handel moeten worden genomen.

Facua heeft maandag gewaarschuwd dat de betreffende producten te vinden zijn in horecagelegenheden en levensmiddelenwinkels ‘als ze niet via de distributeur, maar rechtstreeks in hypermarkten zijn gekocht voordat ze uit de handel werden genomen’. Wie die deze ijsproducten in huis heeft, kan ze terugbrengen naar de bedrijven om hun geld terug te krijgen.

Terughaalactie van producent

Producent Froneri waarschuwt in een verklaring op zijn website dat het ‘de partijen ijs waarin het ingrediënt met sporen van ETO is gevonden, terughaalt. ‘Nadat wij de waarschuwing ontvingen over de besmetting van de stabilisator die door een van onze leveranciers werd geleverd, hebben wij proactief maatregelen genomen’, aldus Froneri. Het bedrijf zegt ‘samen met de gezondheidsautoriteiten’ te werken aan ‘een snelle terugactie van alle getroffen partijen’. 

Niet in alle producten van getroffen partijen

Froneri heeft in een latere verklaring, die door de Spaanse nieuwssite Europa Press is opgepikt, verduidelijkt dat ‘het gaat om zeer specifieke partijen, er is geen productcategorie die in haar geheel is getroffen en niet alle producten die onder hetzelfde partijnummer zijn geproduceerd, zijn automatisch besmet. Een partij kan verschillende product bevatten, waarvan sommige de aangetaste stabilisator hebben gebruikt en andere niet’.

Froneri noemt hoeveelheid ‘miniem’

Het productiebedrijf wijst er ook op dat de gebruikte hoeveelheid van het getroffen bestanddeel ‘verwaarloosbaar is in het eindproduct’ en verduidelijkt dat het zelfs in het geval van consumptie van een besmet product, op basis van externe en eigen analyses, zeer onwaarschijnlijk is dat het een risico vormt voor de gezondheid van de consument’, benadrukt Froneri. 

Froneri waarschuwt er vooral een risico is voor de gezondheid bij direct contact met de stof of bij consumptie in grote hoeveelheden. Op de website van het bedrijf is nog geen officiële lijst van getroffen producten gepubliceerd. Wel kan de consument via een zoekmachine zelf de eerste zes cijfers van de partij invoeren en kunnen nagaan of zij getroffen zijn. 

Aesan is bezorgd

Het Spaanse agentschap voor voedselveiligheid en voeding Aesan, dat deel uitmaakt van het ministerie van Consumentenzaken, heeft afgelopen donderdag in een verklaring zijn bezorgdheid uitgesproken over de aangetroffen sporen van ethyleenoxide in levensmiddelen. Sinds eind juni is in de hele Europese Unie een voedselalarm van kracht.

Aesan kondigde aan dat ‘in sommige partijen van het additief E410, die voor de vervaardiging van levensmiddelen zijn gebruikt, ethyleenoxide is aangetroffen’ en voegde daar wel aan toe dat de niveaus van deze stof in levensmiddelen ‘zeer laag zijn en onder de wettelijke grenswaarde van 0,02 mg/kg liggen’. 

Wat is ethyleenoxide

ETO is volgens Aesan ‘mogelijk mutageen (een stof die het DNA beschadigt en zo erfelijke veranderingen kan veroorzaken), kankerverwekkend en giftig. ETO kan schadelijke effecten op het lichaam hebben en dat is precies de reden waarom het gebruik ervan in de EU al meer dan 20 jaar verboden is. 

Sporen van deze stof zouden aanwezig kunnen te vinden zijn in grondstoffen van plantaardige oorsprong die bestemd zijn voor menselijke consumptie, of die gebruikt worden als ingrediënten bij de vervaardiging van diverse levensmiddelen of, op hun beurt, als grondstoffen voor de vervaardiging van dergelijke ingrediënten.

Dit vind je misschien ook leuk