Spanje hoort wereldwijd bij grote landen met hoogste vaccinatiegraad

door admin
Spanje hoort wereldwijd bij grote landen met hoogste vaccinatiegraad

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid streefde Spanje afgelopen donderdag Engeland voorbij in het percentage volledig gevaccineerde inwoners. Spanje wordt nog op de voet gevolgd door Engeland en ook in Canada en Chili is de vaccinatiegraad hoog. 

Als ook de kleinere landen worden meegerekend, heeft Malta de koppositie met een vaccinatiegraad van 83,6 procent (volledig gevaccineerd). IJsland volgt op de tweede plaats met 74,3 procent. Ook landen als Hongarije, Uruguay, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël hebben een hogere vaccinatiegraad dan Spanje, maar tellen ook minder dan 10 miljoen inwoners. 

Nederland op Europees gemiddelde 

Binnen de Eurozone heeft nu 46,2 procent van de bevolking de tweede prik gekregen. In Duitsland is dat 49 procent, in Italië 38 en in Frankrijk 44 procent. Spanje zit daar dus met bijna 55 procent ruim boven. Afgelopen donderdag was in Nederland 46 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Vrijwel alle Spaanse autonome regio’s slaagde er vanaf de levering van de vaccins in om de beschikbare voorraden ook direct weg te prikken. Op de onderbreking van de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin na, is er geen tegenslag van betekenis geweest in de Spaanse campagne. Ook is de vaccinatiebereidheid onder de Spaanse bevolking relatief hoog. 

Vaccinatiecultuur

In tegenstelling tot andere Europese landen zoals Frankrijk, heeft de Spaanse overheid geen verplichtingen of sancties hoeven op te leggen om mensen over de streep te krijgen zich te laten vaccineren. Zelfs onder de jongeren is het percentage vaccinweigeraars minimaal. Volgens José Antonio Forcada van de Spaanse Vereniging voor Verpleegkunde en Vaccinatie (Anevac) is de grote bereidheid tot vaccinatie een logisch gevolg van de ‘vaccinatiecultuur’ in Spanje; wereldwijd hoort Spanje tot landen waar de meeste kinderen tegen kinderziektes zijn ingeënt.  

Meer Moderna-vaccins op komst

Afgelopen week werden in Spanje ruim drie miljoen prikken gezet. In de week vóór 4 juli boekte de campagne een weekrecord met 4 miljoen prikken. In de weken daarna liep het tempo iets terug omdat er minder vaccins beschikbaar kwamen. In juni ontving Spanje wekelijks 2,4 miljoen doses Pfizer-vaccin, in juli waren dat er wekelijks 1,7 miljoen. In de maand augustus zal een wekelijkse levering van 900 duizend Moderna-vaccins (dat is twee keer zo veel als nu het geval is) dit weer compenseren.  

Groepsimmuniteit niet voor einde van het jaar

Met het huidige tempo stevent Spanje af op het bereiken van het laatste campagnedoel, dat is dat eind augustus 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is. Wordt dit doel onverwacht niet gehaald, dan zal dat alsnog in de eerste helft van september het geval zijn. 

Om een nog hoger percentage (80 of 90 procent) te vaccineren, wat mogelijk nodig is voor het bereiken van groepsimmuniteit tegen nieuwe virusvarianten, zullen ook alle kinderen onder de 12 jaar gevaccineerd moeten worden. Zij maken 11 procent uit van de Spaanse bevolking. Zij zijn nu nog niet opgenomen in de vaccinatiecampagne, dat is wel het geval voor alle tieners. 

Volgens Forcada zal het vaccinatietempo drastisch omlaaggaan als alle inwoners die een vaccinatie willen, deze ook gekregen hebben. De laatste groep, dat zijn dan de moeilijkst bereikbare personen, zullen pas later of helemaal niet worden gevaccineerd. Reden waarom Forcado verwacht dat er in Spanje niet voor het einde van 2021 daadwerkelijke groepsimmuniteit is bereikt. 

Dit vind je misschien ook leuk