Zeven beroemde internationale films die zijn opgenomen in Spanje

door admin
Zeven beroemde internationale films die zijn opgenomen in Spanje

In maart liet Netflix weten voornemens te zijn tot 2025 meer dan 1,6 miljard euro te investeren in Spaanse producties. Verdere details hierover zijn tot dusver niet bekendgemaakt. Zeker is dat Spanje ook buiten Netflix in het verleden al meerdere malen het decor geweest is van grote internationale filmproducties. Hieronder volgen de zeven bekendste. 

Lawrence of Arabia

De opnames voor de Britse avonturenfilm Lawrence of Arabia (David Lean, 1962) vonden onder andere plaats in Sevilla, Almería en Huelva. Buiten Spanje werden nog opnames gemaakt in Jordanië en Marokko. Volgens het American Film Institute (AFI) is dit een van de beste filmproducties uit de geschiedenis. In 2007 plaatste het AFI Lawrence of Arabia in een ranking op nummer 7.

In Sevilla werden scénes opgenomen op de Plaza de España, het Real Alcazar, de Plaza de Miguel de Mañara en in het tegelpaleis Casa de Pilatos. In Almería werd gekozen voor de duinen van Cabo de Gata en het strand van Algarrobico. In Huelva was Natuurpark Doñana het decor voor deze filmklassieker. 

Doctor Zhivago

Doctor Zhivago (David Lean, 1965) behoort tot de meest romantische films uit de filmgeschiedenis en is gebaseerd op het boek van Boris Pasternak. Deze film werd geheel opgenomen in Spanje, meer dan 80 procent van de buitenscènes werd gedraaid in de stad en provincia Soria (Castilië en León). De overige scènes werden opgenomen in Salamanca en Madrid. Omdat de opnames plaatsvonden in een van de warmste Spaanse winters uit de geschiedenis, moest in veel scènes gebruikgemaakt worden van kunstmatige sneeuw. 

The good, the bad and the ugly

Als het over internationale filmproducties gaat die zijn opgenomen in Spanje, mag het westerngenre niet ontbreken. De bekendste is wel The good, the bad and the ugly (Sergio Leone, 1968), het derde deel uit Leone’s dollarstrilogie (deel 1 was A fistful of Dollars, deel 2 was For a Few Dollars More), met Clint Eastwood in de hoofdrol. Alle drie de delen van deze spaghettiwestern werden opgenomen in Spanje, onder andere in de woestijn van Tabernas en Cabo de Gata in Almería, Santo Domingo de Silos in Burgos en La Pedriza in Madrid. 

Indiana Jones and the last crusade

De opnames van deze kaskraker uit 1989 van Steven Spielberg is in Engeland, Jordanië, Italië, Amerika en Spanje opgenomen. Ook hier werd Almería gekozen tot ideale filmlocatie vanwege het woestijnachtige landschap. Verder werden opnames gemaakt op het strand van Mónsul en Mojácar en op het treinstation Guadix in Granada. De hoofdrollen in deze film waren voor Harrison Ford en Sean Connery. 

The Others

De psychologische horrorfilm The Others uit 2001 is een Spaans-Italiaans-Frans-Amerikaanse co-productie, geregisseerd door de Spaanse Alejandro Amenábar. Hij stelde als eis dat de film zou worden opgenomen in Spanje. Uitvoerend producent van de film was de Amerikaanse acteur Tom Cruise, die gehoor gaf aan de wens van de Spaanse regisseur.

De buitenscènes werden opgenomen in het Palacio de los Hornillos in Las Fraguas (Cantabrië). De hoofdrol werd gespeeld door de Amerikaanse actrice Nicole Kidman. The Others won verschillende belangrijke filmprijzen, waaronder acht Goya-awards en de Saturn voor beste horrorfilm.  

Solo: a Starwars story

Deze meest recente film (Phil Lord, Christoffer Miller, 2018) uit het rijtje is opgenomen op de Canarische Eilanden, in de mooiste natuurlijke landschappen van het eiland Fuerteventura. De producenten lieten voor deze spin-off van de Starwars-reeks hun oog vallen op de vulkanische Valle de Pecenescal en natuurpark Jandía waar het vrijwel het hele jaar zonnig weer is.

The Limits of Control

In de winter van 2009 werd in Madrid, Sevilla en Almería de thriller The Limits of Control opgenomen van Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch. Eerder maakte Jarmusch al onafhankelijke films als Down by law (1986), Ghost dog (1999) en Broken Flowers (2005). Hoofdrollen in The Limits of Control zijn voor Isaach de Bankolé, Bill Murray, Tilda Swinton, Gael García Bernal en Luis Tosar. Scènes voor de film werden onder andere gedraaid op de Madrileense Plaza de Ildefonso en bij het iconische gebouw Torres Blancas in de Spaanse hoofdstad. 

Dit vind je misschien ook leuk