Nieuwe realityshow gaat strijd aan met ontvolking Spaans binnenland

door admin
Nieuwe realityshow gaat strijd aan met ontvolking Spaans binnenland

Het programma duurt 24 uur, verdeeld over 20 dagen live-uitzendingen en wordt opgenomen in drie dorpen met minder dan 5.000 inwoners. Dit zijn Santa Eulalia de Gállego in Zaragoza, Villarrín de Campos in Zamora en Villanueva de los Infantes in Ciudad Real. In elke stad is er een gemeenschappelijk huis waar de realityshow zal plaatsvinden.

Ruralmind wordt van 13 tot 31 oktober uitgezonden op YouTube en Twitch. Daarmee willen de makers een jong publiek trekken. Volgens mede-oprichter Alejandro Hernández zullen de deelnemers een levensvatbaar bedrijfsidee moeten presenteren dat vervolgens wordt verrijkt met de bijdrage van de mentoren, de ambassadeur en het gebied zelf.

Hernández woont zelf in een van de drie voor het programma uitverkoren dorpen, Santa Eulalia de Gállego. Daar heeft hij een marketingbureau. ‘Een jaar lang telewerken in de stad bracht mij op het idee om ook anderen erop te wijzen dat ze hetzelfde zouden kunnen doen’, legt hij uit.

Kijk op platteland radicaal veranderen

“Het doel is om de kijk van mensen op het platteland radicaal te veranderen”, zegt Patricia García Gómez, mede-maker van de show in The Guardian. “We zien dorpen als plaatsen voor plattelandstoerisme of landbouw, maar we zien ze nooit voor wat ze zijn in de 21e eeuw, plaatsen waar je elke vorm van startup kunt lanceren.”

In heel Spanje zijn dorpjes te vinden met verlaten huizen en winkels met gesloten rolluiken bij gebrek aan bewoners en klanten. Ruralmind wil dit imago tegengaan door de dorpen een hoofdrol te bieden naast de deelnemers, waardoor ze de kans krijgen om de lokale gastronomie en de historische bezienswaardigheden en de natuur die hen omringen te kunnen laten zien. 

Ruralmind doet denken aan het Nederlandse televisieprogramma Het Spaanse Dorp: Polopos uit 2019. Hierin werden de belevenissen gevolgd van Nederlandse koppels die een nieuw bestaan trachten op te bouwen in en Spaans dorp. Het was het vervolg op Het Italiaanse Dorp: Ollolai, dat een zomer eerder werd uitgezonden. Polopos (Granad) had zoals zovele Spaanse dorpen al jaren met leegloop te maken. Het bergdorpje telde in de tijd van de opnames nog maar 58 volwassen inwoners en 2 kinderen waar er voorheen nog 2.000 mensen woonden. 

Afvalrace

In Santa Eulalia de Gállego is de gemeenschappelijke ruimte, die door het programma co-living wordt genoemd, Casa Felisa, een oude oliemolen die is omgevormd tot een landelijk toeristisch huis. Tien van de in totaal 40 geselecteerde ondernemers worden hier geïnstalleerd. “We selecteren 40 mensen, waarvan er 10 afvallen in het eerste programma. Vervolgens worden de resterende 30 verdeeld over elke community.

Met Ruralmind willen de initiatiefnemers ondernemers trekken naar het platteland. Ze brengen er 19 dagen door met mentoren die ze helpen hun initiële ideeën verder te ontwikkelen en te kijken of ze levensvatbaar zijn. Zoals bij het format Reality-tv vaker voorkomt, zullen periodiek mensen afvallen. Bij Ruralmind zal dat om de twee dagen zijn.

Op 31 oktober is de grote finale. Elke stad heeft een finalist die door het programma wordt gekozen. De winnende ondernemer krijgt 3.000 euro om zijn bedrijf verder te ontwikkelen en de publiekswinnaar ontvangt 2.000 euro. “Het idee is dat de winnaar in de stad blijft.

Dit vind je misschien ook leuk