Grootste binnenzee van Spanje verliest herstelvermogen

door admin
Grootste binnenzee van Spanje verliest herstelvermogen

Dit werd bevestigd door het Oceanografisch Instituut van Spanje (IEO-CSIC). Het gaat om lozingen van afvalwater door de intensieve landbouw in het gebied bij Mar Menor. Een rapport opgesteld op verzoek van het ministerie voor de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging (Miteco) bevestigt dat er begin september een verbetering is opgetreden in de zuurstofvoorziening van het water en dat deze verband kan houden met de verandering in het lokale windregime.

In die zin kan deze schijnbare verbetering van voorbijgaande aard zijn, omdat de verzadiging van organische stof en de troebelheid blijven bestaan, net zoals het risico op mogelijke nieuwe hypoxie (zuurstofgebrek) en anoxie (ontbreken van zuurstoftoevoer).

Het document bevestigt dat de massale vissterfte in Mar Menor afgelopen zomer niet te wijten is aan de zomertemperatuur, aangezien die lager lag dan het gemiddelde van voorgaande jaren. Ook is de neergang niet te wijten aan een gota fría, zoals in 2019. De sterfte is duidelijk te herleiden tot het binnendringen van meststoffen als gevolg van de massale landbouw en andere menselijke activiteiten aan de oevers van de lagune.

Eutrofiëring

Nutriënten en organisch materiaal spelen een fundamentele rol bij het bevorderen van de eutrofiëring van de lagune. Eutrofiëring is de ongewenste overmaat aan voedingsstoffen die leidt tot een explosieve algengroei. In Mar Menor was een overmaat aan fytoplankton aanwezig die de toegang van licht in het water heeft beperkt. Dat beïnvloedde de beschikbaarheid van zuurstof zodanig dat er bijna sprake was van hypoxie. 

De experts bevestigen desondanks dat het herstel van Mar Menor mogelijk is als de menselijke oorzaak wordt aangepakt en voor essentiële kenmerken, zoals zoutgehalte, wordt gezorgd. Als daarentegen dezelfde situatie aanhoudt, kan bodembegroeiing afsterven, waarmee de milieucrisis verder verergert.

Milieuorganisatie wil natuurzone om Mar Menor

Ecologistas en Acción heeft een voorstel ingediend bij het ministerie voor de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging om een strook natuur om de Mar Menor te creëren. Het zou gaan om 15.000 hectare, ongeveer 12 procent van het stroomgebied. Hiermee zou de agrarische en stedelijke activiteit rond de binnenzee worden beperkt met als doel dat de strook bijdraagt aan de oplossing van de eutrofe crisis waarin de lagune zich bevindt. 

Het nieuwe natuurgebied zou vrij moeten zijn van gewassen en bebouwing, zodat de natuurlijke vegetatie en haar ecologische functies worden hersteld. Zoals wetlands in overstroomde gebieden en kreupelhoud dat typisch is voor zo een omgeving en dat helpt bij het tegenhouden van meststoffen en sedimenten, naast andere voordelen.

De milieuorganisatie vindt dat de maatregelen die tot nu toe zijn voorgesteld alleen gericht waren op het beperken van de instroom van nitraten. Hiermee verwijst de organisatie naar de goedkeuring door de regering in Murcia op maandag van een wetsvoorstel voor het wijzigen van de Mar Menor Beschermingswet om de toegang van nitraten in de lagune te beperken. Ecologistas en Acción vindt dat daarbij juist ook opgetreden moet worden tegen de diffuse vervuiling in alle watertoevoeren die de belangrijkste toegangspoort vormen voor sedimenten en fosfaten.

Zo blijkt dat een belangrijk deel van de aanvoer van nutriënten plaats vindt wanneer bij overstromingen – bijvoorbeeld na hevige regen – de verontreinigende stoffen die zich gedurende maanden of jaren in de omgeving hebben opgehoopt via alle afwateringskanalen naar de binnenzee stromen.

Natuurlijke wetlands zijn volgens Ecologistas en Acción de enige systemen die in staat zijn om de nutriënten die tijdens de overstromingen worden meegevoerd te verminderen. Geen enkel civiel werk dit overtreffen.

Satellietbeelden tonen staat van Mar Menor

De huidige staat van de Mar Menor kan vanuit de ruimte worden waargenomen dankzij het beeld dat op 12 september is gemaakt door de twee Sentinel 2-satellieten van het observatieprogramma Copernicus van de Europese Unie. Op de beelden is de troebelheid van enkele stroken van de Mar Menor duidelijk te zien. 

In het kader van het Sen2Coast-project van de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) zijn satellietbeelden gepubliceerd waarop de troebelheid van enkele stroken van de Mar Menor te zien is.

Dit vind je misschien ook leuk