Spaanse artsen weigeren abortus, ondanks dat procedure legaal is

door admin
Spaanse artsen weigeren abortus, ondanks dat procedure legaal is

Abortus blijft op veel plekken ter wereld toch een taboe, ook al staat de vrouw met een ongewenste zwangerschap voor 100 procent achter haar keuze en wordt deze ingreep in steeds meer landen wettelijk toegestaan. The New York Times schrijft op dinsdag dat ook talrijke artsen in Spanje met gewetensbezwaren kampen als het gaat om een abortus.

Vrouw heeft eigen keuze, artsen maken deze ook

Een gynaecologe die werkt in een ziekenhuis in Zaragoza vertelt: “Een vrouw mag zelf weten wat met haar lichaam te doen. Ik mag als arts echter ook zelf de keuze maken om een abortus uit te voeren ja of nee.”

Mogelijkheid tot abortus moeilijker voor vrouwen in Spanje

Hoewel dit een legitiem uitgangspunt lijkt, blijkt dat in enkele Spaanse regio’s of provincies geen enkel openbaar ziekenhuis deze procedure uitvoert. Dit is onder meer het geval in Aragón en Jaén. Hoewel vrouwen dus een eigen keuze hebben, wordt deze wel moeilijker gemaakt wanneer de meest toegankelijke ziekenhuizen in de buurt deze vrouwen niet willen helpen. Dure privéklinieken voeren wel abortussen uit maar in veel gevallen moeten vrouwen verder reizen of een dure ingreep kunnen betalen, of beide.

Opnieuw discussie over abortus door weigerende artsen

Het aantal ziekenhuizen waar vrouwen een abortus kunnen ondergaan wordt steeds kleiner doordat veel artsen in het land weigeren om deze procedures uit te voeren. Dit heeft er op andere plekken in de wereld, zoals in Italië, Argentinië, Texas en Mexico, voor gezorgd dat de discussie over het al dan niet legaliseren van abortus weer opnieuw wordt gevoerd. Door deze realiteit krijgen de vrouwen zelf ook het gevoel iets te doen wat niet correct of sociaal verantwoord is.

Spaans Ministerie wil bezwaar artsen aan banden leggen

Er zijn geen officiële cijfers vastgelegd van artsen die weigeren een abortus uit te voeren. Toch stelde minister Irene Montero van Gelijkheid eerder dit jaar voor de huidige abortuswet te wijzigen om de mogelijkheid van artsen om bezwaar te maken te beperken. “Artsen die kampen met gewetensbezwaar mogen vrouwen niet beletten om hun recht op vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit te oefenen.” Deze verklaring kon rekenen op felle kritiek van de Spaanse medische gemeenschap.

Onder welke voorwaarden wordt abortus toegestaan in Spanje?

In Spanje wordt abortus van een zwangerschap onder de 14 weken vrij toegestaan. Als de vrouw tussen de 14 en 22 weken zwanger is dan mag de zwangerschap alleen worden afgebroken als er sprake is van een dreigend gevaar voor de gezondheid van de moeder of als er serieuze afwijkingen worden geconstateerd bij de baby. In 2020 paste Spanje de wet aan waardoor ook 16- en 17-jarige vrouwen geen toestemming meer nodig hebben van een ouder of voogd wanneer zij een abortus willen ondergaan.

Dit vind je misschien ook leuk