Nieuwe lavastroom bedreigt voorheen veilige gebieden op La Palma

door admin
Nieuwe lavastroom bedreigt voorheen veilige gebieden op La Palma

Hoewel deskundigen een week geleden aangaven dat de uitbarsting in een ‘stabiele fase’ terecht was gekomen, werd diezelfde middag weer een zwaardere beving geregistreerd. Op maandagochtend stroomt het lava met grote snelheid uit de kraters. Dit keer vergezeld van enorme rotsblokken die soms de grootte hebben van een volledig huis van drie verdiepingen. Door het uitspugen van deze grote brokken versteend magma neemt de vernietigende kracht van de vulkaan wederom toe.

Indrukwekkende video van huizengroot rotsblok dat naar beneden glijdt

Het Spaanse geologisch instituut gaf maandagochtend deze indrukwekkende video vrij van een van de grote brokken die uit de vulkaankrater naar beneden glijdt samen op een stroom van lava. Door de verwoestende kracht van de lavastroom zijn er inmiddels 1.281 huizen en gebouwen en in totaal 525,77 hectare aan grond verwoest. Voor zover bekend is er 132 hectare aan gewassen vernietigd.

Vliegveld La Palma wel open maar met vertragingen

Sinds donderdag is de luchthaven van La Palma meerdere keren gesloten geweest. Sinds een kleine week is er sprake van een hoge concentratie van aswolken in de lucht waardoor vliegverkeer niet veilig kan opstijgen en landen op het eiland. Zondag bereikte deze aswolk een hoogte van 3,5 kilometer en naar verwachting zal deze nog aanhouden.

Zorgen om windrichting en giftige stoffen

Er zijn zorgen om de draaiende windrichting die kan leiden tot het verplaatsen van de aswolk en het giftige gas zwaveldioxide. Vooralsnog is de luchthaven op maandag open maar Aena meldt wel diverse vertragingen en durft niet te beloven dat het vliegveld de gehele dag geopend kan blijven. De nog altijd actieve vulkaan en de veranderende windrichting kunnen zelfs gevolgen hebben voor het vliegveld op Tenerife.

Nieuwe stroom bedreigt voorheen veilige gebieden op La Palma

De grootste zorg is momenteel de nieuwe lavastroom die in noordelijke richting stroomt en op het moment van schrijven een groot deel van de plaats Todoque verwoest. De nieuwe lavastroom bedreigt gebieden die voorheen veilig waren. Toegang tot Tazacorte wordt sinds vanochtend niet toegestaan. Inwoners van La Laguna hebben hun spullen gepakt voor het geval ze binnen enkele uren geëvacueerd moeten worden. Het is nu afwachten of deze nieuwe lavastroom zich zal voegen bij de hoofstroom langs de noordelijke kant.

Als deze echter dezelfde kant op blijft stromen dan kan het op een nieuwe plek de zee bereiken en opnieuw zorgen voor uitbreiding van het bestaande eiland. Eerder bereikte een andere lavastroom de zee waardoor het eiland een stuk groter werd.

Dit vind je misschien ook leuk