Spaanse bisschop verontschuldigt zich voor stomende video gefilmd in kathedraal

door admin
Spaanse bisschop verontschuldigt zich voor stomende video gefilmd in kathedraal

De hoofdpersonen uit de video zijn de Spaanse rapper C tangana en de Argentijnse zangeres Nathy Peluso. De in het rooms-katholieke heiligdom gefilmde scènes zijn van pittige aard. De video voor het nummer Ateo (Atheïst) bevat de Spaanse rapper C Tangana en de Argentijnse zangeres Nathy Peluso. Ze dansen op sensuele en bijna stomende wijze door de 13e-eeuwse kathedraal van Toledo, gadegeslagen door zeer gefascineerde toeschouwers, waaronder een priester. 

Elders in de video houdt een naakte maar gedeeltelijk gepixelde Peluso het afgehakte hoofd van C Tangana omhoog. Hij rukt aan haar haar. Het trekken aan Peluso’s haar lijkt een kopie van een van de schilderijen in de kathedraal. Op dat schilderij trekt een demon aan het haar van een vrouw om te voorkomen dat ze verlossing bereikt. Het schilderij wordt ook gebruikt als kunstwerk in het lied.

Kathedraal ter verantwoording geroepen

Binnen enkele uren nadat de video afgelopen vrijdagochtend uitkwam, werd de kathedraalautoriteiten gevraagd om uit te leggen hoe dit precies tot stand was gekomen. In een verklaring die vrijdagmiddag laat werd uitgegeven, zei het aartsbisdom van Toledo dat de aartsbisschop “diep spijt had van wat er was gebeurd”. Hij wist helemaal niets van het project, de inhoud of het eindresultaat ervan.

“We vragen nederig en oprecht om vergeving van alle gelovigen, of het nu leken of priesters zijn, die zich terecht gekwetst hebben gevoeld door dit ongepaste gebruik van een heilige plaats”, aldus de verklaring. Het aartsbisdom, zo werd eraan toegevoegd, zou zijn procedures herzien om “ervoor te zorgen dat er niets soortgelijks meer gebeurt”.

Bekering door menselijke liefde

Na de verklaring volgde een reactie van de deken van de kathedraal die de reactie die de video had opgeroepen erkende, maar er op stond dat zowel de video als de tekst van het lied “het verhaal van een bekering door menselijke liefde” presenteerde.

Juan Miguel Ferrer Grenesche citeerde het refrein van het lied: “Ik was een atheïst, maar nu geloof ik, want een wonder als jij moet uit de hemel zijn neergedaald.” De deken gaf toe dat de video “een provocerende beeldtaal” gebruikte. Hij zei echter dat het niemands geloof beledigde en zelfs zou kunnen helpen degenen terug te brengen die van de kerk zijn afgedreven. “Het spijt ons dat sommige mensen misschien van streek zijn geraakt. We vragen vergeving voor het kwetsen van hun gevoelens. Het doel was altijd om een ​​dialoog met de hedendaagse cultuur te ondersteunen, altijd met respect voor het geloof van de kerk.”

De deken zei ook dat de laatste scènes van de video, waarin de zangers poseren voor foto’s met een misdienaar, de “gastvrije en begripvolle” houding van de kerk lieten zien.

Dit vind je misschien ook leuk