Spanje investeert met rijksbegroting 2022 in economisch en sociaal herstel

door admin
Spanje investeert met rijksbegroting 2022 in economisch en sociaal herstel

Als de begroting voor 31 december groen licht krijgt, zal deze per 1 januari 2022 al van kracht gaan. Het gaat om de grootste gebudgetteerde overheidsuitgave uit de Spaanse geschiedenis. Volgend jaar wordt namelijk nog eens 0,02 procent meer besteed dan in 2021. 

In de begroting is 27,633 miljard euro opgenomen uit het Europese noodfonds, bestemd voor het herstel na de coronacrisis. Een recordbedrag van 248,391 miljard euro (3,6 procent meer dan vorig jaar) is bestemd voor sociale uitgaven (uitkeringen, gezondheidszorg, onderwijs etc.) Meer dan 40 miljard euro (9,6 procent meer dan vorig jaar) gaat naar investeringen en kapitaaloverdracht. 11,831 miljard euro gaat naar de infrastructuur, waar het spoornet voor hogesnelheids- en forensentreinen en het wegenonderhoud onder vallen. 

‘Rechtvaardig herstel’

Minister Montero typeert de begroting als ‘rechtvaardig’ en refereert daarbij aan de indexering van de uitkeringen, de 2 procent salarisverhoging voor ambtenaren en de 12 miljard euro die bestemd is voor jongeren (waaronder een huursubsidie). In een persconferentie liet de minister weten met de begroting herstel te willen bewerkstelligen op zowel economisch als sociaal vlak. Met een betere infrastructuur moet de territoriale en sociale cohesie worden versterkt en ook alle zelfstandigen en mkb’ers zullen worden gesteund, belooft Montero. 

Om tegemoet te komen aan het sociale en economisch herstel is het budget ten gunste van sociale woningen verhoogd en krijgt het onderwijs voor het eerst meer dan 5 miljard euro (9,4 procent meer dan vorig jaar), waarvan 44 procent bestemd is voor studiebeurzen. 

Stimulatie van het mkb

2,14 miljard uit het Europese noodfonds gaat naar het mkb (midden- en kleinbedrijf) en is bestemd voor groei, internationalisering en digitalisering. 13 miljard gaat naar onderzoek en ontwikkeling (R&D), dat is het dubbele van het budget van het vorig jaar.  

Met een investering van 4,2 miljard euro gaat de overheid in 2022 de ontvolking in het ‘lege Spanje’ bestrijden, waarvan 153 miljoen euro bestemd is voor het faciliteren van 5G in kleine gemeenten. 

Dit vind je misschien ook leuk