Update redding vulkaan honden op La Palma

door admin
Update redding vulkaan honden op La Palma

We schreven maandag over het Galicische bedrijf Aerocamaras dat een redding van de honden voorbereidt met een grote drone die het gewicht van de dieren aankan. Het bedrijf heeft een speciaal net ontworpen van stijf materiaal, waar in het midden natvoer geplaatst kan worden. Zodra de honden daar op afkomen, sluit het net zich en kan de drone met vracht opstijgen en de dieren naar een veiliger heenkomen brengen.

De bedrijven Titcom en Volcanic Life is het al gelukt de dieren ruim een week in leven te houden door, ook per drones, water en voer naar hun eiland temidden van de lava te brengen. Volgens de medewerkers herkennen de honden het geluid van de drones al en rennen enthousiast af op de emmers met ijs (om als het gesmolten is van te kunnen drinken) en voer.

Waarom zijn de vulkaan honden nog niet gered?

Dus waarom zijn de dieren dan nog niet gered? Allereerst omdat de gloeiend hete, rokende lava de vier podenco’s van alle kanten heeft ingesloten en het gebied ontoegankelijk maakt voor mensen. Ook voor helikopters of voertuigen is het er te heet. 

Ten tweede omdat het gebied is bestempeld als ‘zona de exclusión’ (uitsluitingszone) vanwege de risico’s. Op last van de autoriteiten krijgt zodoende niemand toestemming om het op welke manier dan ook betreden. 

Ten derde staat de huidige wetgeving het transport van levende dieren per drone niet toe. 

Bedrijf redt honden op eigen kosten

Inmiddels is het team van Aerocamaras met materiaal per veerboot op La Palma aangekomen. Dierenbeschermer leales.org heeft twee dagen geleden een inzamelingsactie geopend om de operatie te financieren, die al 13.000 euro heeft opgeleverd. Dit ondanks dat Aerocamaras al heeft aangegeven alle kosten voor de redding zelf op zich te nemen. Het tot nu toe gedoneerde bedrag zal daarom worden gedoneerd aan alle dierenopvangorganisaties in La Palma en verdeeld onder de instellingen die het meest betrokken zijn bij het helpen van de door de vulkaanuitbarsting getroffen dieren. 

Papierwerk

Nu is het vooral wachten op toestemming van de verschillende overheidsadministraties waarmee de huidige barrières voor de reddingsoperatie weg zullen vallen. Aerocamaras vertrouwt erop dat de redding zal worden toegestaan, aangezien deze ieder geval geen invloed heeft op de mogelijke evacuaties, en evenmin belemmerend werkt op de bestaande verbindingen over de grond. Bovendien is er geen sprake van levens die in gevaar worden gesteld. De drones worden immers op een afstand van 450 meter van het doelwit bestuurd. 

Het is wel zaak dat de autoriteiten een beetje opschieten met hun papierwerk omdat de lava nog steeds beweegt en er nog steeds aardbevingen zijn waarmee het een kwestie van tijd is dat een van de muren van de hondenschuilplaats het begeeft en er geen redding meer mogelijk is. 

Drie type drones ingezet

Drie personen besturen drie drones: een drone die materialen en eventueel de honden kan vervoeren, een andere drone met een 30x camera om het gebied te scannen en de veiligheid van de operatie te verifiëren. Tot slot een drone met een thermische camera om het terrein te bestuderen en uit te zoeken welke route het minst warm is.

Mocht de redding van de dieren niet mogelijk zijn, zal worden geprobeerd om een soort schuilplaats en voedsel in grotere hoeveelheden naar de honden te brengen om hun overlevingskansen te vergroten. 

Systeem mogelijk ook ingezet bij andere rampen

Het systeem is een pionier in Spanje en zal door de dierenrechtenorganisatie worden voorgesteld aan de autonome gemeenschappen, zodat ze het in overweging nemen in de evacuatieplannen van dieren bij rampen waarbij het leven van reddingswerkers in gevaar is, zoals bosbranden, overstromingen, aardbevingen en vulkanen.

Aerocamaras schreef maandagmiddag op Twitter aan alle belangstellenden: “We boeken vooruitgang in de procedures met de #noodinstanties en -diensten. Er zijn velen van jullie die ons volgen en we willen jullie nogmaals #dankjewel zeggen! We blijven werken!”

Dit vind je misschien ook leuk