Het leven van de beroemde Spaanse regisseur Pedro Almodóvar

door admin
Het leven van de beroemde Spaanse regisseur Pedro Almodóvar

Daar werkte hij zich een slag in de rondte om zijn eerste Super8 Camera aan te kunnen schaffen. Decennia later heeft hij vele nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept, waaronder een Golden Globe, een Oscar en een Goya. 

Wie is Pedro Almodóvar?

Almodóvar is de meest internationaal geprezen Spaanse filmmaker sinds Luis Buñuel. Hij werd geboren in een klein dorpje, Calzada de Calatrava, in de verarmde Spaanse regio Castilla-La Mancha. In 1968 startte hij een nieuw leven in Madrid. Daar kwam hij rond door allerlei baantjes aan te nemen en gebruikte spullen te verkopen op de El Rastro vlooienmarkt.

De filmregisseur in spé kon niet aan de filmacademie studeren omdat hij daar geen geld voor had. Bovendien werden de filmscholen begin jaren ’70 door de regering van Franco gesloten. In plaats daarvan vond hij een baan bij het Spaanse telefoonbedrijf en spaarde hij zijn salaris om een ​​Super 8-camera te kopen. Van 1972 tot 1978 wijdde hij zich aan het maken van korte films met de hulp van zijn vrienden. De “premières” van die vroege films waren beroemd in de snelgroeiende wereld van de Spaanse tegencultuur.  

La Movida Madrileña

Binnen een paar jaar groeide Almodóvar uit als ster van La Movida Madrileña, de popculturele beweging van eind jaren 70 in Madrid die ontstond tijdens de eerste 10 jaar na de dood van Franco. De beweging belichaamde de sociale vrijheid die na het einde van de dictatuur ontstond.

Zijn eerste speelfilm, Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980), werd gemaakt in 16 mm en geüpgraded tot 35 mm voor publieke uitgave. In 1987 richtte Pedro samen met zijn broer Agustín een eigen productiebedrijf op: El Deseo, S. A. Vanuit deze productiemaatschappij brengt hij tegenwoordig nog altijd nieuwe titels uit. Vandaag de dag heeft het “Almodóvar-fenomeen” de hele wereld bereikt en zijn zijn films in veel landen erg populair zijn geworden.

Kenmerkende stijl

De films van Almodóvar hebben een kenmerkende stijl, weet een bron bij het internationale streamingplatform LateNightStreaming.com te vertellen. Zo zitten de films vol met autobiografische kenmerken. Pedro haalt veel inspiratie uit zijn eigen levenservaring en de Spaanse cultuur en samenleving.

In de jaren ’80 benadrukte hij denkbeelden die tijdens de veertigjarige dictatuur juist streng verboden waren, zoals het verval binnen de overheid, katholieke kerk of het gezin. Ook brengen de films maatschappelijke problemen in Spanje aan het licht en komen er thema’s aan bod die voorheen taboe waren, van homoseksualiteit en travestie tot het gebruik van drugs. De films behandelen serieuze maatschappelijke thema’s, zonder al te serieus of dramatisch te worden.

Todo Sobre mi Madre is misschien wel zijn bekendste werk, waarvoor de regisseur Madrid voor het eerst verruilt voor Barcelona. Zijn muze Penelope Cruz speelt een rol in deze must see film over vrouwen die zelf hun boontjes moeten doppen. Almodóvar wint met deze film een Golden Globe, een Oscar en zeven Spaanse Goya’s.

Beeld: Alex Vasey via Unsplash

Dit vind je misschien ook leuk