Nationale feestdag op 1 november, maar wat ‘viert’ Spanje eigenlijk?

door admin
Nationale feestdag op 1 november, maar wat ‘viert’ Spanje eigenlijk?

Zowel in Spanje als in andere landen met een christelijke -vooral katholieke en anglicaanse – traditie wordt deze dag gevierd als eerbetoon aan alle heiligen, zowel bekende als onbekende, en martelaren In de rooms-katholieke kerk is het een hoogfeest. De dag wordt al gevierd sinds 835, toen paus Gregorius IV deze feestdag op de kalender zette. Dat gebeurde nadat paus Gregorius III een kapel in het Vaticaan had gewijd ter ere van alle heiligen.   

Wat is Allerheiligen?

Vanuit religieuze motieven gaan gelovigen naar kapellen, kathedralen en kerken om de beelden van de overeenkomstige heiligen te bekijken. De beelden worden op deze dag tentoongesteld zodat bezoekers hen ter gelegenheid van dit feest kunnen vereren. 

Volgens het katholieke geloof zijn er drie bestaansvormen: het leven op aarde, de gestorvenen die nog niet naar de hemel zijn gegaan en tenslotte alle gestorvenen die wel naar de hemel zijn gegaan. Deze laatsten worden beschouwd als heilig en zij worden allemaal herdacht op de dag van Allerheiligen, el Día de Todos los Santos.

Op het persoonlijke vlak betekent het voor veel nabestaanden – hoewel ook deze gewoonte verbonden is met deze christelijke traditie -, dat zij op Allerheiligen een bezoek brengen aan de begraafplaatsen. Graven worden schoongemaakt en bloemenwinkels halen een recordomzet dankzij alle mensen die verse bloemen kopen om op het graf te leggen.

In de nacht van 31 oktober op 1 november, die bekend staat als Allerheiligenavond, plaatsen nabestaanden vaak kaarsen op de graven. 

Huesos de santos

Bij Allerheiligen horen typische lekkernijen, zoals de huesos de santos, of wel de ‘botten van de heilige’. Het zijn kleine rolletjes van marsepein gevuld met eidooier in de vorm van echte botjes en samen met de buñuelos en de Catalaanse panellets vormen ze de meest typische lekkernijen voor deze dagen. Het recept van de huesos de santos vind je hier.

Een eerste verwijzing naar dit gerecht verscheen in de handleiding  ‘Arte de cocina, pastelería, bizcochería y conservería’ uit 1611 van Francisco Martínez Motiño, de chefkok van de hofhouding van Felipe III. Hier werd al gezegd dat ze werden ‘gemaakt om alle Heiligen en alle doden te herdenken in de eerste dagen van november’. 

Allerzielen

De dag na Allerheiligen, op 2 november, wordt Allerzielen gevierd. Of het een feestdag is, of niet, kan per deelregio verschillen. Op deze dag, die in Spanje el Día de Muertos of Día de Difuntos heet, wordt er gebeden voor de gestorvenen en vindt op het kerkhof een traditionele mis plaats ter ere van alle overledenen, waarbij de familieleden de offers in de vorm van bloemen of kaarsen, die zij eerder hadden gedragen, weer wegnemen. 

Dit vind je misschien ook leuk