Wereldberoemde Spaanse schoenendesigner viert 50-jarig jubileum

door admin
Wereldberoemde Spaanse schoenendesigner viert 50-jarig jubileum

Daarnaast lanceert hij een ‘gouden’ capsulecollectie. Een paar jaar geleden bekende Manolo Blahnik aan ‘Vanity Fair’-journalist John Heilpern nooit erg geïnteresseerd te zijn geweest in mode. Wel had hij altijd een fascinatie voor kunst, voor creativiteit, voor ambachten. En hoewel niets in zijn eerste levensjaren hem verbond met de wereld van mode en design, heeft hij nog sterke herinneringen aan zijn moeder die altijd haar eigen espadrilles maakte. Thuis bewaart hij – als een heuse schat – nog een paar van haar creaties. 

Hoe het begon

Als jonge man vestigde hij zich in Genève om internationaal recht te studeren, maar zijn levenspad bracht hem naar Parijs waar hij kunst en decorontwerp studeerde. Hij kwam in contact met Diana Vreeland, de legendarische redacteur van ‘Vogue USA’ die gefascineerd was door de schats van de jonge student voor een voorstelling van A Midsummer Night’s Dream. En leidde zijn pad naar Londen waar hij zijn eerste paar schoenen creëerde voor de Britse ontwerpers Ossie Clark en vervolgens zijn legendarische winkel in Old Church Street in Londen opende. De rest is geschiedenis.

Lees ook: De legendarische designschoenen van Manolo Blahnik

Museumschoenen

Zijn schoenen zijn letterlijk museumstukken, en hij viert nu 50 jaar creatie door zijn persoonlijke archieven te openen in zijn twee aangrenzende Victoriaanse huizen in Bath, waar zijn indrukwekkende schoenencollectie is ondergebracht, bijna 30.000 paar ‘Manolos’-prototypes en de schetsen van hun ontwerpen.

Plantvormen als inspiratie

Elk paar, van de duizenden die hij heeft ontworpen, is uniek, en al zijn schoenen vormen een weerspiegeling van zijn leven en zijn passies. Veel van zijn schoenen zijn geïnspireerd op plantvormen, een blijvend eerbetoon aan het uitbundige landschap van zijn geboortegrond, het Canarische eiland La Palma. In andere heeft hij zijn passie voor literatuur (‘Madamme Bovary’, ‘El Gatopardo’) en architectuur omgezet. 

De interactieve tentoonstelling wordt uitgevoerd door vijf virtuele kamers die deel uitmaken van ‘The Manolo Blahnik Archive: A New Way of Waking’: ‘The Palette’, ‘The 70’s’, ‘Friends’, ‘The Gold Room’ en ‘Our Family’ , waar zijn schetsen in thematische collecties zijn geëxposeerd via de verhaallijn van curator Judith Clarck.

Gold

Hij heeft ook Gold samengesteld, een briljante capsulecollectie van 19 paar goudkleurige schoenen, waaronder muiltjes, pumps, laarzen, flats en zijn kenmerkende schoenen met hoge hakken, en in een limited-edition verpakking.

Dit vind je misschien ook leuk