Ontdek de mooiste witte dorpjes in de groene en geurige Valle de Lecrín, Granada

door admin
Ontdek de mooiste witte dorpjes in de groene en geurige Valle de Lecrín, Granada

De Valle de Lecrin heeft een perfecte ligging; tussen kust, Granada en de Alpujarras. De vallei ligt op de zuidwestelijke hellingen van de Sierra Nevada. Je rijdt in drie kwartier naar de stad Granada, binnen een uur kun je skiën in de Sierra Nevada en binnen een half uur rij je naar de kust. De vallei grenst aan de Alpujarras en door het microklimaat zijn de winters zachter en de zomers milder dan in een groot deel van de  rest van de provincie.

Geuren en kleuren

De vallei, waaraan de streek haar naam ontleent, ligt op de zuidwestelijke hellingen van de Sierra Nevada. In dit vruchtbare gebied, dat tegen de Alpujarras aanligt, parfumeren sinaasappel- en citroenboomgaarden in het voorjaar de lucht met de bedwelmende geur van oranjebloesem. In januari kleurt de vallei roze door de amandelbloesem. 

Route langs de dorpjes

De Valle de Lecrín  bestaat uit acht gemeenten: El Padul, Dúrcal, Nigüelas, Villamena, Albuñuelas, El Valle, El Pinar en Lecrín. De dichtst bevolkte gemeente is El Padul, het meest uitgestrekte is Albuñuelas en de traditionele en historische hoofdstad, met de meeste voorzieningen, is Dúrcal. De 17 witte dorpjes liggen verspreid over het schilderachtige platteland rond het stuwmeer van Beznar. Ze hebben elk hun eigen charme, zijn schilderachtig mooi en heerlijk rustig. 

De vallei ademt geschiedenis met de boerderijen, oude meelfabrieken en Moorse invloeden. Je kunt er heerlijk wandelen, maar ook bij fietsers is het gebied populair. 

Er loopt een mooie route door de dorpen El Padul, Dúrcal, Mondújar, Lecrín, Melegís, Restábal, Saleres en Albuñuelas. Tijdens de route kun je genieten van de spectaculaire uitzichten over het stuwmeer van Beznar en de toppen van de Sierra Nevada. In El Padul ligt een wetland van internationaal belang en een paradijs voor vogelliefhebbers. Ook in de herfst en winter is een bezoek aan de vallei de moeite waard, niet alleen vanwege de schoonheid van de landschappen, maar ook vanwege het milde klimaat. 

Vallei van geluk

Dankzij het bergwater dat vanuit de Sierra Nevada door de eeuwenoude Moorse irrigatiesystemen de vallei instroomt, is het een groen en vruchtbaar gebied. Behalve sinaasappel- en citroenenbomen vind je er dennen-, olijf- en amandelbomen. Ook worden er avocado’s en vijgen verbouwd en wordt er heerlijke wijn gemaakt. En De Moren noemden de Valle de Lecrín vanwege deze overvloed ook wel de ‘Vallei van geluk’. 

Het strategisch belang van de vallei

Al sinds de oudheid heeft de vallei een belangrijke rol in de geschiedenis van Andalusië gespeeld, want het was de enige zuidelijke toegangsweg van de Middellandse Zeekust naar de stad Granada. Keer op keer vonden hier vele veldslagen plaats en werden de dorpjes verwoest. De overblijfselen van diverse kastelen en burchten uit de Moorse tijd getuigen nog van het gewelddadige verleden.

Dit vind je misschien ook leuk