Ruim 2,7 miljoen Spanjaarden doen vrijwilligerswerk

door admin
Ruim 2,7 miljoen Spanjaarden doen vrijwilligerswerk

Het verslag is gepubliceerd in het kader van de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk, die jaarlijks op 5 december wordt gevierd, een datum waarop organisaties uit de sector zich verenigen om te gedenken dat solidariteit het hart van alle mensen vormt. 

Jaarlijks onderzoek

In Spanje doen 850.000 jongeren (tussen 14 en 35 jaar) aan vrijwilligerswerk, wat neerkomt op 30% van het totaal aantal vrijwilligers in Spanje, blijkt uit het rapport La Acción Voluntaria en 2021, dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het Observatorio del Voluntariado, met de steun van het ministerie van Sociale Rechten en Agenda 2030. 

Belangrijke rol voor de jongeren

De uitkomsten van het onderzoek – dat in de eerste helft van 2021 is uitgevoerd met 2.800 enquêtes onder een bevolking van meer dan 14 jaar – benadrukken de belangrijke rol van jongeren, aangezien in de totale berekening 6,6% van de bevolking tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, een cijfer dat in het geval van jongeren bijna twee procent hoger ligt (8,3%). 

Het profiel van de vrijwilliger in Spanje is vrouwelijk (54%), tussen 25 en 44 jaar oud (25%), met een middelhoge en universitaire opleiding (78%) en een middelhoog economisch niveau (93%). Bovendien ligt de gemiddelde leeftijd lager dan in 2020, toen zij tussen 45-54 jaar lag. 

Daling onder 65-plussers door pandemie

Het verslag vermeldt ook een daling van het percentage 65-plussers dat vrijwilligerswerk doet, van 6,1% naar 4,1%, een daling die verband houdt met de gevolgen van de pandemie, aangezien veel van deze mensen gedwongen zijn met vrijwilligerswerk te stoppen omdat ze risico lopen. 

Waar is de vraag het grootst?

De sectoren met de meeste vraag naar vrijwilligerswerk, zijn in 2021 dezelfde als in het voorgaande jaar. Sociaal vrijwilligerswerk voert de ranglijst van (zes op de tien mensen zetten zich hiervoor in) en er is zowel een opwaartse trend in milieuvrijwilligerswerk te zien (stijging van 4% naar 8%) als in dierenwelzijn (stijging van 2,5% naar 6%).  

Solidariteitsacties  

Niet alleen op 5 december, maar gedurende de week, zijn vrijwilligers in het zonnetje gezet. Organisatie ASPACE- die zich inzet voor mensen met een hersenbeschadiging – heeft de campagne Lo que me dasgelanceerd, met de soundtrack van het lied Eso que tú me das van Pau Donés, om de ruim 1.700 vrijwilligers te bedanken voor hun werk ter bevordering van de sociale integratie van mensen met een cerebrale parese. 

Vrijwilligersorganisatie Cáritas heeft een manifest gelanceerd waarin zij het werk van haar meer dan 80.000 vrijwilligers erkent en bedankt: Zonder hun toewijding zou iedere samenleving armer zou zijn en minder horizon zou hebben. 

Ook NGO DEBRA Piel de Mariposa roept op tot solidariteit met de gezinnen die aan de ziekte vlinderhuid lijden. ‘Vrijwilligerswerk is delen, andere realiteiten leren kennen, leren, groeien, je verplaatsen in andermans schoenen en samen wandelen’, legt een vrijwilliger uit. ‘Je eindigt altijd vol geluk’, vult een collega aan. 

Pandemie heeft gevolgen

Het Rode Kruis heeft het aantal vrijwilligers in het afgelopen jaar zien verdubbelen: de NGO telt momenteel meer dan 250.000 vrijwilligers. Dat is bij Manos Unidas juist weer anders: de coördinator van de afdeling vrijwilligerswerk Jaime Aguirre, betreurt dat de NGO tijdens de zwaarste maanden van de pandemie 10% van haar vrijwilligers heeft verloren en hoewel er in het jaar 2021 nieuwe vrijwilligers zijn bijgekomen (er zijn er momenteel 6.344) die dit verlies hebben goedgemaakt, doen zij een oproep omdat zij ‘meer moeten zijn’. 

Maatregelen

Als gevolg van gezondheidsbeperkingen is het aantal bedrijfsvrijwilligers in 2021 bij 38% van de bedrijven en 35% van de organisaties gedaald. De pandemie heeft ook voor creativiteit en flexibiliteit gezorgd: bij negen van de tien bedrijven was fysieke aanwezigheid in 2021 niet nodig was. In zowel bedrijven als organisaties kwamen mentoring of onlinetraining, bewustmakings- en fondsenwervingscampagnes of begeleiding en vrijetijdsbesteding op afstand vaak voor. Thuiswerk is ook in bedrijven gebruikelijk geworden, waarschijnlijk als gevolg van telewerken. 63% van de bedrijven heeft zijn werknemers activiteiten met een sociaal doel aangeboden zoals bijvoorbeeld educatieve ondersteuning, enz. 44% van de bedrijven heeft activiteiten met een milieu-impact voor thuis georganiseerd, zoals workshops afvalinzameling, beplanting of recycling. 

Wat zal 2022 brengen?

Volgens de studie zijn vrijwilligersacties op afstand zeer doeltreffend gebleken. Hoewel 78% van de bedrijven en 69% van de organisaties van plan zijn hun face-to-face-activiteiten uit te breiden, wordt voorspeld dat in 2022 het optreden op afstand zal zijn geïntegreerd. 89% van de sociale organisaties en 83% van de bedrijven zal kiezen voor een combinatie van face-to-face- en non-face-activiteiten. Ruim de helft van de bedrijven wil het aantal sociale partners handhaven, 33% zoekt meer sociale bondgenoten. 70% van de bedrijven en 78% van de organisaties is van plan het aantal begunstigden te verhogen.

Dit vind je misschien ook leuk