Zesde coronagolf zichtbaar in Spanje ondanks 90 procent gevaccineerden

door admin
Zesde coronagolf zichtbaar in Spanje ondanks 90 procent gevaccineerden

Hoewel Spanje er enkele weken geleden nog gunstig voor leek te staan, omdat de besmettingen in andere Europese landen opliepen en Spanje het goed voor elkaar leek te hebben met een hoog vaccinatiepercentage, is de situatie nu anders. In het hele land nemen de besmettingen toe. Op 3 december bedroeg de corona-incidentie 248,2 positieve gevallen per 100.000 inwoners, een cijfer dat de afgelopen periode met meer dan 10 punten per dag aan het stijgen is.

Zondag sprak premier Sánchez tijdens een vergadering van zijn partij, de PSOE, over de toenemende besmettingen. Hierin gaf hij aan dat met de kennis van nu, en de juiste voorzichtigheid, hij ervan overtuigd is dat het land de pandemie aan het overwinnen is.

Start Spanje ‘zeer binnenkort’ met vaccineren van kinderen?

Vlak voor het weekend schreef de Spaanse krant El País dat er 1,3 miljoen kindervaccins van Pfizer naar Spanje onderweg zijn welke vanaf 13 december zullen aankomen. In januari volgen er nog eens 2 miljoen van deze vaccins.

Begin december liet minister Darias van Volksgezondheid weten dat met dit aantal vaccins alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar een eerste dosis kunnen krijgen. Ook Sánchez bevestigde zondag dat Spanje ‘op zeer korte termijn’ zal starten met het vaccineren van kinderen. Desalniettemin zal de Nationale Gezondheidsraad van Spanje pas deze dinsdag bij elkaar komen om de knoop door te hakken over het vaccineren van kinderen.

Hoge piek in Spaanse ziekenhuizen nog niet zichtbaar

De stijging van het aantal besmettingen was begin november al zichtbaar. Hoewel de laatste dagen er meer mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen na een coronabesmetting, stijgen deze cijfers nog niet exponentieel in Spanje.

De bezettingsgraad van coronapatiënten op Spaanse intensive care-afdelingen bedraagt landelijk gezien zo’n 8,8 procent. De situatie in Catalonië en La Rioja is wel iets nijpender met ruim 15 procent van de IC-bedden die worden bezet met coronapatiënten. In Andalusië, Extremadura en Galicië is de situatie nog altijd ruim onder controle met bezettingspercentages rond de 4 procent.

Dit vind je misschien ook leuk